latinica  ћирилица
13/09/2017 |  12:33 ⇒ 13:07 | Аутор: РТРС

Преминуо Чедомир Зено Поповић, командант "Зенове чете"

У Билећи је данас у 67. години умро Чедомир Зено Поповић, овогодишњи добитник Видовданске повеље ове општине и некадашњи командант чете познате као "Зенова чета".
Чедомир Зено Поповић (Фото: Моја Херцеговина) -
Чедомир Зено Поповић (Фото: Моја Херцеговина)

Поповић ће бити сахрањен сутра у 14.00 часова на гробљу у Петровићима у Црној Гори.

Поповићу је Видовданска повеља за 2017. годину додијељена за изванредне резултате у образовању и васпитању младих генерација, за чување и напредак културе Билеће и српског народа уопште.

Дипломирао је археологију на Филозофском факултету Универзитета у Београду, а магистарске студије завршио је на Филозофском факултету у Загребу.

Радио је као кустос у Завичајном музеју у Билећи, једно вријеме као професор историје умјетности и латинског језика у билећкој гимназији.

Био је начелник Одјељења за борачко-инвалидску заштиту Херцеговине од 1997. до 2004, када га је високи представник на седам и по година оставио без посла и било каквих примања, уз веома ограничену слободу кретања.

За вријеме оОаџбинског рата био је командант једне од најугледнијих војних јединица која је све вријеме интервенисала на првим борбеним линијама.

Аутор је значајног броја радова у научним и музеолошким публикацијама.

Објавио је драгоцјену монографију "Манастир Косијерево" и књигу "Храм Светог архангела Михаила на Стражници у Петровићима".

Године 1996. одликован је Орденом Милоша Обилића, што је био наставак херојске породичне традиције у којој се истицао и Зенов дјед Лука Поповић, носилац вишеструких одликовања из устаничких ратова од 1875. до 1878.

Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије додијелио му је 2016. Архипастирску грамату.

Извор: СРНА