latinica  ћирилица
13/09/2017 |  12:18 ⇒ 20:33 | Аутор: РТРС

Чубриловић: Сједница НСРС биће одржана када се створе услови (ВИДЕО)

Сједница Народне скупштине Републике Српске биће одржана када се створе услови за то, рекао је предсједник НСРС Недељко Чубриловић, након Колегијума.
Чубриловић прес - Фото: РТРС
Чубриловић пресФото: РТРС

Чубриловић је истакао да је због онемогућавања нормалног рада скупштине, према Пословнику о раду, изрекао мјеру да из сале буду удаљени посланици који физички ометају рад.

"Они који желе нормално да раде, биће обавјештени о наставку сједнице", додао је Чубриловић.

Чубриловић је рекао да на сједници скупштинског Колегијума ултимативно опозиција поставила услове пред скупштинску већину, а што би значило кршење пословника.

"Опозиција је тражила да се на овој сједници парламента Српске разматра извјештај ревизора који је са дневног реда скинуо Одбор за финансије, да Влада Републике Српске одговори на 46 неодговорених питања од 635 питања током свих година засједања парламента Српске, те да се упути ургенција за објављивање аката које је донијела Народна скупштина, а који нису објављени у 'Службеном гласнику'", каже Чубриловић.

Он је рекао да је скупштинска већина прихватила захтјев да Влада Републике Српске одговори на сва питања у наредна два дана, да се упути ургенција да се објаве акта у "Службеном гласнику" Републике Српске и да ревизорски извјештај буде разматран на наредној сједници парламента заједно са консолидованим извјештајем Владе Републике Српске, али да опозиција није прихватила ове приједлоге.

Чубриловић је рекао да никада неће бити употријебљена сила против народних посланика, већ ће се створити услови за рад посланика који то желе.

"Након Колегијума скупштинска већина ће сјести и договорити под којим условима и како можемо да радимо", појаснио је Чубриловић.

Он је рекао да никада није мислио да ће се наћи у оваквј позицији, истичући да је Народна скупштина Републике Српске највише законодавно и демократско тијело у којој може и било је омогућено свима да изнесу свј став лични, политички и било које друге врсте без икаквих посљедица.

"Због сачувања дигнитета Народне скупштине Републике Српске неопходно је према пословнику предузти одређене мјере да се све активности у вези овога требају одвијати у складу са Уставом и законом", закључио је Чубриловић.

Посланици опозиције поново су блокирали рад Народне скупштине Републике Српске након што су, након Колегијума Парлмента, поново заузели простор, на којем сједи предсједништво Парламента.

Претходно је одржан Колегијум Народне скупштине Републике Српске. Пред почетак засједања Колегијума, опозиција је упутила три услова које би требало испунити како би се наставило ово скупштинско засједање.

Први услов је да се у дневни ред сједнице НСРС уврсти Консолидовани ревизорски извјештај о извршењу буџета Српске за 2016. године који је Одбор за финансије скинуо са дневног реда.

Други је да Влада достави одговор на сва постављена посланичка питања, а трећи захтјев се односи на објављивање свих усвојених одлука у Службеном гласнику Републике Српске које до сада нису објављене, међу којима је и одлука о расписивању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ.