latinica  ћирилица
13/09/2017 |  12:14 ⇒ 14:53 | Аутор: РТРС

Ловриновић: Једнострани ставови СДА - примјер како би изгледала унитарна БиХ

У Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ посланици су данас, у оквиру расправе започете у првом дијелу сједнице 7. септембра, поново супротставили ставове у вези са изградњом Пељешког моста.
Сједница Представничког дома ПС БиХ - Фото: РТРС
Сједница Представничког дома ПС БиХФото: РТРС

Предсједавајућа Представничког дома Борјана Кришто сматра да се изградња Пељешког моста проблематизује у предизборне сврхе под кринком заштите виталних националних интереса.

"Ово штети свима нама, ових смо дана изнијели толико ствари које су наштетитле угледу БиХ у сусједству и европском окружењу", истакла је Криштова.

Њен замјеник Шефик Џаферовић сматра да проблем треба да ријеше Хрватска и БиХ уз помоћ ЕУ.

"Хрватска и БиХ ће ово питање морати ријешити договором", рекао је Џаферовић истичући да БиХ има право приступа од свога мора до отвореног мора, онако како пише у међународним конвенцијама.

Он је додао да Хрватска има право да повеже своје територије, али да тиме не смије да угрози право БиХ на приступ отвореном мору.

"У ситуацији неуређене границе, Хрватска једнострано без званичног става БиХ почиње изградњу моста", рекао је Џаферовић наводећи да СДА на то неће ћутати.

Предсједавајући Клуба посланика ХДЗ БиХ у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Никола Ловриновић оцијенио је да се све хрватске иницијативе у БиХ представљају као штетне.

У расправи у вези са изградњом Пељешког моста, Ловриновић је рекао да тај мост није на територији БиХ и да он треба да буде питање струке, а не политике.

Према његовим ријечима, једнострани ставови којима се изражава противљење изградњи моста по правилу долазе од бошњачких представника и то из реда СДА.

"То није први пут", истакао је Ловриновић и подсјетио на случајеве проблематизовање питања границе са Црном Гором код Суторине те ревизију тужбе против Србије.

Он је оцијенио да је то очит примјер како би изгледала унитарна БиХ. "Ако мислите да ћемо то мирно посматрати, варате се", поручио је Ловриновић, који је позвао потписнике декларације о Пељешком мосту да повуку своје потписе.

Ловриновић је предложио да Представнички дом усвоји закључак којим би се Предсједништво БиХ и Савјет министара задужили да до наредне сједнице овог дома доставе информацију о томе шта се предузимало са рјешавањем неспоразума у вези са изградњом Пељешког моста.

Посланик СПД-а Денис Бећировић рекао је да није коректно у парламенту пласирати идеје о унитаризацији.

"БиХ се не мијеша у унутрашње ствари Хрватске", рекао је Бећировић наводећи да је Предсједништво БиХ као надлежни орган једногласно донијело одлуке које се тичу изградње Пељешког моста.

Посланик Независног блока Салко Соколовић истакао је да за БиХ неће бити проблем изградња моста на Пељешцу ако се претходно ријеше нека питања, међу која је сврстао и ревидирање хрватског поморског закона којим је онемогућен пролазак бродова у воде БиХ.

Фехим Шкаљић из СББ-а става је да ништа не смије нарушити односе између БиХ, а његов страначки колега Дамир Арнаут замјера политичарима из СДА и ХДЗ БиХ што размјеном писама у вези са Пељешким мостом нарушавају међународни имиџ БиХ.

Арнаут је подсјетио да Предсједништво БиХ од 2010. године није ништа предузело у вези са проблемом изградње Пељешког моста.

Предсједавајућа Клуба посланика СДС-а Александра Пандуревић сматра да је основни проблем недостатак комуникације између БиХ и Хрватске.

У име Клуба она је затражила да се Декларација о Пељешком мосту допуни позивом Хрватској за рјешавање проблема границе са БиХ уз подсјећање на отежан живот житеља обје Костајнице због неријешеног проблема границе те чињеницу да ријека Уна на 11 мјеста пресијеца међудржавну границу.

Она је предложила да се у декларацију угради и позив Хрватској, односно ЕУ за обезбјеђивање услова за инфраструктурно повезивање БиХ са Хрватском и ЕУ убрзањем изградње моста на Сави, ревитализацијом Унске пруге те изградњом саобраћајнице кроз Попово поље у оквиру Јадранско-јонског пута.

Момчило Новаковић из НДП-а предложио је да се данас не усваја никаква декларација истичући да о томе нема потпуне сагласности, што ће умањити његов ефекат.

Новаковић сматра да је потребно постићи консензус о овом питању у консултацијама са надлежним институцијама БиХ.

"Циљ је да се односи са Хрватском, и евентуално сутра са другим земљама, рјешавају договором, а не било каквим арбитражама", истакао је Новаковић.

Посланици би данас требало да се изјасне о декларацији о Пељешком мосту коју су потписала 24 посланика СДА, СДП, Независног блока, СДП, СББ, ДФ и БПС.

У Декларацији се, између осталог, позивају надлежни органи Хрватске, односно ЕУ, да без одгађања обуставе све радње чији циљ може бити умањење или потпуно укидање суверених права БиХ и да се хитно укључе у разговоре са БиХ ради постизања билатералних рјешења у погледу разграничења на мору.

Извор: Срна