latinica  ћирилица
13/09/2017 |  12:02 ⇒ 12:33 | Аутор: РТРС

Жељко Јелић из Шамца у престижном тиму свјетских научника

У тиму научника који су у престижном струковном часопису "Нејчр комјуникејшнс" објавили експерименталне резултате о кретању кванта магнетског флукса кроз суперпроводник никад до сада забиљеженим брзинама, био је студент на завршној години здруженог доктората Универзитета у Антверпену и Лијежу, у Белгији, Жељко Јелић.
Жељко Јелић - Фото: СРНА
Жељко ЈелићФото: СРНА

Неки од медијских портала су ову новост пренијели као откриће најбржих објеката на планети Земљи.

Јелић /28/ је завршио основне и мастер студије на Електротехничком факултету Универзитета у Београду, на смјеру Наноелектроника, оптоелектроника и ласерска техника, департмана за Физичку електронику. У току тих студија био је један од стипендиста своје општине Шамац, док га тренутно на докторским студијама спонзоришу матични универзитети у Антверпену и Лијежу.

Тренутно је на завршној години здруженог доктората који спроводи у оквиру групе за проучавање физике кондензованог стања /Антверпен/ и групе за експериментално изучавање физике наноструктурисаних материјала /Лијеж/. Дисертација му се базира на изучавању динамичких егзотичних структура које се јављају када се суперпроводни материјали нађу у посебним условима.

Извор: СРНА