latinica  ћирилица
13/09/2017 |  11:52 ⇒ 12:59 | Аутор: РТРС

БиХ запријећено смањењем кредитног рејтинга!

Агенција Стандард и Пурс поново је БиХ потврдила кредитни рејтинг "Б", али је први пут од 2008, због нерада и неспособности актуелне власти, предвођене предсједавајућим Савјета министара Денисом Звиздићем, упозорила и запријетила да ће смањити рејтинг БиХ ако се настави са кашњењем реформи, пише федерална штампа.
Новац - Фото: РТРС
НовацФото: РТРС

"Упркос продуженом кашњењу и ризику због све мањег броја директних страних инвестиција, привреда БиХ" има веома скроман раст", наводи се у анализи Агенције и додаје да политика у БиХ спречава напредак структурних и привредних реформи које су кључне за земљу.

Стандард и Пурс истиче да је потребно спровести реформе како би био довршен први преглед аранжмана са ММФ-ом.

"Могли бисмо смањити кредитни рејтинг БиХ ако се одужи период без предвиђене транше кредита ММФ-а. Предвиђамо да може доћи до притисака на финансирање и ликвидност конститутивних субјеката БиХ у наредних 12 мјесеци", наглашено је у извјештају.

Из Агенције напомињу да, упркос неколико покушаја почетком године, законодавци нису усвојили повећање акциза на гориво, што је једна од неколико кључних преосталих реформи потребних за наставак аранжмана са ММФ-ом.

У извјештају се додаје да ће, ако се настави период без реформи, БиХ изгубити знатна међународна средства и да очекују постепено повећање дефицита текућег рачуна на скоро осам одсто БДП-а до 2020. године.

Економски аналитичар Жељко Ричка рекао је да је ово отворена пријетња Стандард и Пурс и додао да би властима БиХ ово требало да буде посљедње упозорење како би што прије нешто промијениле у свом раду.

- Кад говоримо о посљедицама, прво и основно јесте да губимо ликвидност као земља и улазимо у фазу банкрота јер нећемо моћи испуњавати обавезе - оцијенио је Ричка.

Извор: СРНА