latinica  ћирилица
13/09/2017 |  11:07 ⇒ 11:15 | Аутор: РТРС

Владети Јеротићу уручена Велика повеља Бранковог кола

Угледном српском академику, књижевнику и психотерапеуту Владети Јеротићу уручена је Велика повеља Бранковог кола, признање истоимене културне институције "за непрекинуту и узвишену тридесетогодишњу сарадњу".
Сремски Карловци - Уручена Велика повеља Владети Јеротићу - Фото: СРНА
Сремски Карловци - Уручена Велика повеља Владети ЈеротићуФото: СРНА

У препуној Великој сали Карловачке богословије, Јеротићу је признање уручио предсједник Бранковог кола Ненад Грујичић уз стихове Бранка Радичевића: "Фала Боже на дар ови, о помози, благослови, да ми како с права пута душа млада не залута".

Захваливши за високо признање, Јеротић је истакао изузетан значај стварања на свим нивоима с обзиром на то да је српски народ кроз историју пролазио и страдавао небројено пута, прекидајући сопствени стваралачки континуитет.

- Зато је важно што Бранково коло траје с континуитетом који је вриједан поштовања и тај континуитет треба наставити - поручио је Јеротић.

Одлуку о додјели Велике повеље Бранковог кола једногласно је донио жири Бранковог кола у саставу Ненад Грујичић, предсједник жирија, Весна Чипчић и Мина Ерић.

Велика повеља Јеротићу је уручена петог дана 46. Бранковог кола, највеће пјесничке манифестације у Србији и земљама окружења.

Манифестација је посвећена пјеснику Бранку Радичевићу /1824-1853/, чији су стихови обиљежили епоху српског и европског поетског романтизма.

Бранково коло биће завршено у понедјељак, 18. септембра.

Извор: СРНА