latinica  ћирилица
13/09/2017 |  11:06 ⇒ 12:58 | Аутор: РТРС

Очекују се умањени приноси кукуруза у Семберији (ВИДЕО)

Због вишемјесечне суше и тропских температура, приноси кукуруза у Семберији биће умањени 15 -70 одсто, зависно од квалитета змљишта и примијењене агротехнике.
Дани кукуруза - Фото: РТРС
Дани кукурузаФото: РТРС

То су и процјене које су се могле чути и на "Дану поља кукуруза" у семберском селу Амајлије.

Ситуација у огледу добар је показатељ ратарима за идућу сјетву, јер правим избором хибрида могу ублажити штету у лошим годинама као што је ова. 

- Кукуруз је подбацио 70, 80 одсто , чак има и њива гдје је 90 одсто уништено, суша одрадила своје, година таква - каже пољопривредник из Љесковца Благо Матовић.

Сад је најважније одржати производњу, сачувати сточни фонд и обавити јесењу сјетву. У томе ће им помоћи мјере Владе која је обезбиједила регресирано ђубриво и гориво. 

- То ће нам много значити у овом тешком времену да би опстали. Најважније ми је, ја имам фарму крава да одржим то стадо, да не паднем - истакао је пољопривредник Мирослав Васић из Амајлија.

На квлитетним ораницама, гдје је примијењена пуна агротехника штета је мања. Мићо Вујовић је засијао пет хибрида и очекује добар принос.

- Сигурно има тона по дулуму или 10 тона по хектару. Овдје је наша земља мало боља, дринска, па очекујем тај принос - нагласио је Мићо Вујовић из Амајлија.

Стручне службе ресорног министарства поставиле су огледе широм Републике Српске како би ратарима показали хибриде који су најповољнији за одређено подручје.

- Када су сјеменске куће у питању свака има изузетно добре хибриде, само је суштина да се поставе на право мјесто и за одговарајућу годину - навео је стручни сарадник за огледе у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске Александар Мајкић.

На квалитетнијем земљишту и парецелама гдје је усјев наводњаван приноси кукуруза мањи су за 10-20 одсто, а на лошијем земљишту , у просјеку 50-60 одсто. Највећа штета је у Семберији и Лијевче пољу.