latinica  ћирилица
13/09/2017 |  10:43 ⇒ 23:02 | Аутор: РТРС

Евробаскет: Србија у полуфиналу!

Кошаркаши Србије пласирали су се у полуфинале Европског првенства. Изабраници Александра Ђорђевића савладали су репрезентацију Италије 83:67 (18:17,26:16, 15:15, 24:19).
Кошаркаши Србије  (фото:StarSport) -
Кошаркаши Србије (фото:StarSport)

Србија ће у борби за велико финале играти са Русијом, која је данас била боља од Грчке.

Други полуфинални пар чине Словенија и Шпанија, а та утакмица на програму је сутра од 20 часова и 30 минута.

Србија је осим у првих неколико минута имала потпуну контролу над утакмицом и потпуно заслужено стигла међу четири најбоље екипе на "Старом континенту".

У борби за финале чека их репрезентација Русије која је елиминисала Грчку-стари знанци већ су савладали Србију у групи, тада је било 75:72.

Утакмица у Истанбулу почела је лоше за Србију која у прва четири минута није постигла нити један кош. Италијани су повели, али су "Орлови" успјели да се врате преко Богдановића. Селектор Ђорђевић је реаговао убацивањем Марјановића и тад је почела да се мијења слика на паркету.

Српски кошаркаши одлично су играли под обручима, фалио је мало шут споља, али су успјели да ухвате прикључак и полако почели да се разигравају. Када су неки шутеви с дистанце почели да улазе, предност је кренула да расте.

Јовић и Богдановић су претежно разигравали саиграче, Милосављевић је радио одличан "прљави" посао и да "Азури" нису сјајно шутирали ван линије 6,75, предност би на полувремену била убједљивија (44:33).

Средина треће четвртине била је кризна што се тиче селекције Србије-неколико везаних напада је било неуспјешно, Италијани су пришли на једноцифрену предност, али је онда Еторе Месина добио техничку грешку и омогућио Србији да се поново одлијепи.

Богдана није ишао шут, али када је погодио прву тројку у посљедњем периоду, било је јасно да је српска селекција на корак од полуфинала. Испратили су га Лучић и саиграчи, па ће се ова генерација борити са Русијом за ново финале на великим такмичењима.

Иако је погодио само један шут од девет покушаја ван линије 6,75, Богдановић је поново предводио екипу са 22 поена и 6 скокова. Милан Мачван је додао 13 поена и 6 скокова, а Владимир Лучић 11 поена. Двоцифрени учинак имали су и Драган Милосављевић (6 скокова) и Бобан Марјановић (7 скокова), који су постигли по 10 поена.

Код Италијана, Марко Белинели је постигао 18 поена, док је Луиђи Датоме додао три мање.

Прилику да стигне до нове медаље на европским првенствима Салетови "Орлови" имаће у петак од 20.30 у истој дворани.

Кошаркаши Русије пласирали су се у полуфинале Евробаскета драматичном побједом над Грчком, резултатом 74:69.

Русија је до великог тријумфа стигла послије преокрета, пошто је у једном тренутку била у заостатку 13 поена, а поново је најзаслужнији био невјероватни Алексеј Швед.

Играч Химкија, који је на паркету провео готово читаво друго полувријеме и малтене сам вратио своју селекцију, меч је завршио са 26 поена (7-22 из игре, 2-11 за три, 10-11 пенали), уз 5 асистенција.

Јесте имао лош проценат шута из игре, изгубио чак седам лопти, али је у трећој четвртини везао неколико успјешних напада, постигао 13 од 20 поена "Зборнаје" и вратио је у живот.

Претходно су "Хелени" на крилима Принтезиса и Калатеса много боље одиграли прво полувреме-на паузу су отишли са вишком од шест поена, у три наврата враћали двоцифрену предност, али их је лоша завршница коштала тријумфа.

У редовима победничког састава Тимофеј Мозгов забиљежио је дабл-дабл (15п и 10ск), а двоцифрени учинак имао је и Виталиј Фридзон, који је утакмицу завршио са 11 поена.

На другој страни, Ник Калатес је уписао 25 поена и 5 скокова, док је Јоргос Принтезис имао 19 поена и 5 ухваћених лопти.

Извор: РТРС/Б92