latinica  ћирилица
13/09/2017 |  09:27 | Аутор: РТРС

Лоша циркулација: Брзо замарање знак за узбуну

Одсуство физичке активности, лоша исхрана, гојазност и пушење негативно утичу на крвне судове. Не постоје лијекови за "отпушавање" артерија, али се њихово сужавање може успорити.
(Фото: Thinkstock) -
(Фото: Thinkstock)

Многи се жале на главобољу, шумове у ушима, поспаност, заборавност, лошу концентрацију и друге сличне симптоме, не повезујући испољене тегобе са могућом лошом циркулацијом. Појава грчева у екстремитетима, умор мишића при оптерећењу, осећај хладноће и трњења, промијењена боја коже на рукама и ногама такође могу бити посљедица лоше циркулације.

- До оваквих појава долази због неисхрањености ткива и органа крвљу богатом кисеоником, која артеријским крвотоком пристиже из срца и плућа. Сваки поремећај артеријске циркулације доводи до оштећења функције органа и нарушавања здравља. Циркулација постаје лоша због различитих обољења која оштећују артерије. Атероскелроза је од свих најупечатљивија јер је хронично, системско, дегенеративно, инфламаторно оболење, које временом доводи до сужавања и закречења крвних судова - објашњава васкуларни хирург доцент др Марко Драгаш из Клинике за васкуларну и ендоваскуларну хирургију Клиничког центра Србије.

Без обзира на генетску склоност и оптерећеност болестима које доводе до лоше циркулације, свако може на одређени начин овај нежељени процес да успори, па чак и спријечи. Да бисте у томе и успјели мање сједите и избјегавајте да држите ноге прекрштеним или да дуго стојите. Дишите дубоко јер дубоким дисањем повећавате капацитет плућа и уносите више кисеоника неопходног за метаболизам ћелија. Више се крећите, трчите, по могућству возите бицикл, пливајте и роните јер на тај начин побољшавате крвоток, нарочито у ногама.

Извор: Новости