latinica  ћирилица
13/09/2017 |  09:17 ⇒ 15:54 | Аутор: РТРС

Прекинута истрага против 95 руских спортиста

Свjетска антидопинг агенција (ВАДА) прекинула је истрагу против 95 руских спортиста који су поменути у извjештају предсjедавајућег независне комисије ВАДА Ричарда Макларена, саопштио је "Њујорк тајмс".
Олимпијске игре - Фото: blic.rs
Олимпијске игреФото: blic.rs

Према интерном извјештају који је кружио међу члановима те организације протеклих дана, у 95 од 96 случајева који су разматрани у овом тренутку ВАДА није нашла убједљиве доказе да су руски спортисти кршили антидопинг правила. Имена спортиста нису саопштена.

"Нема довољно доказа да би се тврдило да је ових 95 спортиста прекршило антидопинг правила", саопштио је генерални директор ВАДА Оливер Нигли у интерном писму организације у које је "Њујорк тајмс" имао увид.

Године 2016. објављена су два дијела извјештаја независне комисије под руководством Макларена о употреби допинга од стране руских спортиста. У извјештају се тврдило да је више од хиљаду спортиста учествовало у манипулацији допинг-тестовима на различитим турнирима у 30 спортова.

Поред тога, Макларен је изјавио да је у Русији постојао државни систем који је манипулисао допинг-тестовима и покривао спортисте.

Извор: Спутњик