latinica  ћирилица
13/09/2017 |  08:55 | Аутор: РТРС

Судски спор због "мајмунског селфија" добио епилог

Судска битка око ауторских права на селфи фотографију ћубастог макакија завршена је ван суда, тако што је фотограф прихватио да четвртину будућих прихода од фотографије донира хуманитарним групама које штите те животиње.
Дејвид Слејтер је имао веома мало користи од познате фотографије - Фото: РТС
Дејвид Слејтер је имао веома мало користи од познате фотографијеФото: РТС

Организација под називом "Људи за етички однос према животињама" (ПЕТА) тужила је британског фотографа Дејвида Слејтера, чијом опремом је настала спорна фотографија, и то у име мајмуна у питању - Нарута. Они тврде да ауторска права на фотографију припадају мајмуну.

Федерални судија у Сан Франциску је, међутим, у јануару 2016. године, одлучио да животиње не могу бити власници ауторских права. Случај се у јулу нашао на пред вишом судском инстанцом, али су су двије стране, пошто су постигле договор, затражиле да одбаци тужну.

Главни саветник ПЕТА-е рекао је за Ројтерс да је срећан што ће договором постигнутим са фотографом бити помогнуто макакијима, који се налазе на листи угрожених животиња. Слејтер је рекао да га је судски процес финансијски исцрпио, а по ранијем писању сајтова посвећених фотографији, он је неке од судских сједница морао да прати од куће, јер није могао да приушти авионску карту до САД.

Није јасно колико је фотографија донијела новца фотографу, који је раније изјавио да је продато мање од 100 примјерака његове књиге у којој се спорна фотографија налази, упркос силном публицитету.Његов адвокат није био одмах на располагању за коментар.

Извор: Б92, Танјуг