latinica  ћирилица
12/09/2017 |  21:08 ⇒ 13/09/2017 | 14:21 | Аутор: РТРС

Милиновић: Витални интерес РТРС-а је што скорије окончање процеса дигитализације (ВИДЕО)

Генерални директор Радио-телевизије Републике Српске Драшко Милиновић рекао је вечерас у емисији "Потез" Телевизије К3 да је витални интерес РТРС да се процес дигитализације што прије заврши, а да је уступање опреме која је у власништву РТРС-а трећим лицима, без накнаде, равно кривичном дјелу.
Гостовање генералног директора РТРС Драшка Милиновића на К3 - Фото: Screenshot
Гостовање генералног директора РТРС Драшка Милиновића на К3Фото: Screenshot

Милиновић је, говорећи о одлуци РАК-а да РТРС опрему у свом власништву, без накнаде, уступи на коришћење Телевизији К3, рекао да РТРС нема апсолутно ништа против тога да ова телевизија емитује дигитални сигнал и да му је жао што је дошла у ову ситуацију, јер је у питању замјена теза, односно парцијално тумачење одлука СМ БиХ од стране РАК-а.

Он је нагласио да РТРС никад није прекидао сарадњу са Телевизијом К3, да наша медијска кућа има изузетну сарадњу са овом телевизијом и да ће она бити настављена.

Милиновић је рекао да је разлог зашто РТРС до сада није пустио у мултиплекс А, Телевизију К3 или било коју другу телевизију, у томе што не постоји закон који регулише ову област. Нагласио је да одлуке Савјета министара нису закони, да БиХ нема закон о дигиталној радиодифузији, те да самим тим не постоји законско упориште за уступање опреме без накнаде.

- РТРС нема ништа против пуштања дигиталних сигнала других комерцијалних телевизија, али не можемо да дозволимо уступање дигиталне опреме, која је у нашем власништву, без накнаде. Не можемо да дамо некоме право на кориштење наше имовине без накнаде - рекао је Милиновић.

Он је нагласио да, у тренутку када је опрема дата у власништво РТРС-у и БХРТ-у, апсолутно није постојала прича о комерцијалним телевизијама, да је опрема дата искључиво у власништво емитерима и укњижена на Радио-телевизију Републике.

- Ми сносимо трошкове за одржавање дигиталне опреме. Јавни емитери, у случају пуштања комерцијалних телевизија у Мултиплекс А, морају да им гарантују несметано емитовање сигнала. Знате ли колико то кошта - запитао је Милиновић.

Он је рекао да, иоако је одлука којом се улазак у Мултиплекс А омогућава и комерцијалним медијима, обавезала ове медије да плаћају накнаду јавним сервисима, цјеновник којом би она била проведена никада није донесена. Милиновић тврди да је Одбор Јавних медијских сервиса предлагао цјеновник РАК-у, али да он никада није усвојен, иако је на идентичан приједлог РАК-а, генерални директор Предраг Ковач ставио потпис.

Директор РАК-а Предраг Ковач рекао је да није тачно да ова агенција жели да јавни сервиси своју опрему без накнаде уступе другима, те да РАК не доноси цјеновник о уступању опреме и да је у одлуци остављен простор за исплаћивање накнаде.

Он је рекао да Телевизија К3 може своја права да тражи путем суда, али да ће РАК настојати да одлука буде спроведена.

- Уколико желимо да ријешимо овај проблем, РТРС треба да поступи по одлуци, ако не онда К3 права може тражити путем судова - рекао је Ковач.

Он је рекао да процес дигитализације у БиХ неће бити завршен у наредних 20 година.

Подсјећамо, РАК је од наше медијске куће тражио да опрему у свом власништву, без накнаде, уступи на коришћење трећим лицима. Због њеног непоштовања, изрекли су драконску казну од 45.000 КМ РТРС-у и 15.000 КМ генералном директору, као одговорном лицу.

Конкретно, према одлуци РАК-а, опрему на предајнику Козара требало је да уступимо прњаворској Телевизији К3, без накнаде. Истовремено, нашу медијску кућу, само одржавање опреме за пренос и емитовање дигиталног програма, мјесечно кошта 170.000 КМ.

Милиновић је рекао да је Радио-телевизија Републике Српске уложила жалбу Савјету РАК-а као другостепеном органу, који би требало да засједа 20. септембра, те да ће се РТРС тада огласити о даљим поступцима.