latinica  ћирилица
12/09/2017 |  17:37 ⇒ 17:45 | Аутор: РТРС

"Исламик Релиф" на удару због веза с исламским радикализмом

Свјетски позната хуманитарна организација "Исламик Релиф" на удару је више влада због веза с исламским радикализмом.
Изетбеговић - дипломатски скандал - Фото: Глас Српске
Изетбеговић - дипломатски скандалФото: Глас Српске

Како тврди Грег Роман из Мидл Ист Форума, ИР новац који је добивао и од влада Истока и Запада користи за “подршку екстремистичким идеологијама и индиректно финансира тероризам“.

Основан 1984. године у Великој Британији, ИР се убрзо проширио западним свијетом и постао најпознатија хуманитарна организација, која је добивала новац не само америчке и британске него и бројних влада арапских држава. - А онда је 2015. влада Уједињених Арапских Емирата, кључног савезника САД, означила “Исламик Релиф“ као терористичку организацију због веза с Муслиманским братством и Хамасом – пише Роман.

Наглашава да су и Израел и Египат убрзо донијели исту одлуку. Годину касније, наводи он даље, међународна банка ХСБЦ затворила је све рачуне ИР-а због веза с тероризмом. А онда је у јануару ове године, након изјаве једног њемачког министра дате у Сенату Берлина, да је ИР тијесно повезан с тамошњом подружницом Муслиманског братства, савезни ревизијски суд објавио покретање истраге против ове организације. Наведено је да ревизори сумњају на “могућу злоупотребу новца“.

Скоро истовремено, у Великој Британији је владина Комисија за хуманитарне организације објавила да истражује ИР због одлуке да у ову земљу из САД доведе контроверзног проповједника Јасира Кадија. Он је, наиме, познат и по ставу да је убијање хомосексуалаца “дио вјере“.

Роман, надаље, наводи и да је први човјек ИР-а у САД Халид Ламада отворени присташа Муслиманског братства те да су његови постови на Фејсбуку јасна потврда тог става. Када су Ламадине објаве на овој друштвеној мрежи упале у очи новинарима, он их је обрисао и ограничио приступ свом профилу. Но, Мидл Ист Форум открио је да и неки други прваци ИР-а у САД имају тијесне везе с Муслиманским братством и Хамасом. Роман тврди да се оне огледају не само у слању новца америчких порезних обвезника припадницима Братства, али и Хамаса, него и у слављењу неких терористичких акција.

Како сазнајемо, неким политичарима у БиХ већ је озбиљно скренута пажња да се држе подаље од Муслиманског братства. Познате су везе Изетбеговића, бошњачког члана Предсједништва БиХ, са Муслиманским братством.

Изетбеговић је делегацију Муслиманског братства примио и у Предсједништву БиХ 2014. године.

Већ неко вријеме унутар америчке администрације води се дебата о стављању Муслиманског братства на списак терористичких организација. Званични Вашингтон растуће је забринут због активности те и сродних организација, посебно у Турској и на Блиском истоку.

Извор: Аваз