latinica  ћирилица
12/09/2017 |  16:00 ⇒ 18:21 | Аутор: РТРС

Суша умањила принос кукуруза у Семберији (ВИДЕО)

Због вишемјесечне суше и тропских температура приноси кукуруза у Семберији биће умањени и од 15 до 70 одсто, у зависности од квалитета земљишта и примијењене агротехнике, саопштено је на Дану поља кукуруза, који је одржан у семберском селу Амајлије.
Бијељина - дани кукуруза - Фото: РТРС
Бијељина - дани кукурузаФото: РТРС

У огледу који је поставила Стручна служба Министарства пољопривреде, представљена су 34 хибрида кукуруза различитих група зрења из седам селекцијских кућа. Ситуација у огледу добар је показатељ ратарима за идућу сјетву, јер правим избором хибрида могу ублажити штету у лошим годинама.

Сад је најважније одржати производњу, сачувати сточни фонд и обавити јесењу сјетву. У томе ће им помоћи мјере Владе, која је обезбиједила регресирано ђубриво и гориво.

- То ће нам много значити у овом тешком времену, како бисмо могли опстати. Ја имам фарму крава и најважније ми је да одржим стадо - каже пољопривредник из Амајлијам Мирослав Васић.

Стручне службе Министарства пољопривреде поставиле су огледе широм Републике Српске како би показали хибриде и групе зрења које најбоље одговарају одређеном подручју.

- Када су сјеменске куће у питању свака има изузетно добре хибриде, само је суштина да се поставе на право мјесто и за одговарајућу годину - каже Александар Мајкић, стручни сарадник у Министарству.

На квалитетенијем земљишту и парецелама гдје је усјев наводњаван приноси су мањи за 10-20 ,а на лошијем земљишту , губици су у просјеку 50-60 одсто. Посебну пажњу, упозоравају стручњаци, треба усмјерити на квалитет зрна, јер постоји опасност од појаве афлатоксина у сточној храни и млијеку.