latinica  ћирилица
12/09/2017 |  15:54 ⇒ 18:20 | Аутор: РТРС

Приједорски ученици припремају зимницу (ВИДЕО)

У оквиру практичне наставе, ученици и професори приједорске Пољопривреднио-прехрамбене школе увелико припремају слану и слатку зимницу, а почели су и бербу јабука у школском воћњаку. Властите производе продају у оквиру школе, а зарађени новац улажу у унапређење практичне наставе. Уз помоћ Градске управе школа је добила машине за цијеђење воћа и прављење природног сока.
Зимница - Фото: РТРС
ЗимницаФото: РТРС

Приједорски прехрамбени техничари, заједно са професорима, вриједно припремају зимницу у школској прехрамбеној радионици. Праве разне врсте салата, од паприке, краставаца, цвекле, мармеладе од зеленог парадајза и мушмула, али и суше шљиве и јабуке.

Због лоших временских услова, подбацио је овогодишњи род јабука у огледном воћњаку ове школе. Ипак, почела је берба, али јабуке ове године, због малих количина и лошијег квалитета, школа неће продавати.

Захваљујући напорима Градске управе, ова школа добила је машине за цијеђење воћа. Јабуке ће користити искључиво за прављење природног цијеђеног сока.

- Тренутно на пракси радимо бербу јабука, јабуке иду у школу за прераду, пошто смо добили линију за прераду сока - каже ученик  трећег разреда ове школе Владимир Шврака.

Школа ће откупљивати воће од грађана, а захваљујући новим машинама правиће природне сокове за све заинтересоване.

- Откупљиваћемо различите врсте сировина воћа од људи, тако да можемо правити и сок од крушке, поред сока од. Сви заинтересовани могу донијети своју сировину овдје у школу и ми можемо правити сок за њих - каже Марко Кнежевић, проф. стручних предмета.

Ученици ове школе праве и полутврди сир и тјестенину. Све производе продају у оквиру школе, а цијене су од 2,5 до 5 КМ. Зарађени новац улажу у унапређење практичне наставе.