latinica  ћирилица
12/09/2017 |  15:21 ⇒ 18:19 | Аутор: РТРС

Ватрогасци упућују Влади мјере за побољшање рада (ВИДЕО)

На подручју Херцеговине, од првог јуна до тридесет првог августа, изгорјело је више од 23.000 хектара шуме и ниског растиња, саопштено је на сједници представника Ватрогасног савеза Републике Српске и старјешина ватрогасних јединица из Херцеговине. Мјере за побољшање рада, које су данас усагласили, биће упућене Влади Републике Српске.
Требиње: Састанак ватрогасаца - Фото: РТРС
Требиње: Састанак ватрогасацаФото: РТРС

Да би сезону пожара дочекали спремни, сагласни су ватрогасци, потребна је боља и правовремена организованост и техничка опремљеност, а све би требало да се уради на локалном нивоу. До даљњег остаје неријешен проблем изграђености локалних и приступних путева.

Горан Стојаковић, предсједник Ватрогасног савеза, рекао је да у сезони пожара два хеликоптера ОС БиХ морају бити резервисана за Републику Српску.

- Међутим, од 2013. године стоји 7,5 милина КМ резервисаних за ремонтовање хеликоптера Оружаних снага, а процедуре још нису завршене - каже Стојаковић.

Због малог броја летјелица и великог терена, хеликоптери према приоритету учествују у гашењу. Дешава се да гасе и без координације са људством на терену.

- То је недопустиво, дешавало се дејствовање хеликоптера без знања мене као старјешине и знања локалних власти - каже Радомир Радмиловић, старјешина ТВЈ Билећа.

Ватрогасци су истакли да, иако су ватрогасне јединице у Херцеговини добиле шест нових возила за гашење пожара у урбаној зони, возни парк би требало попунити новим теренским возилима за брзу интервенцију. Опожарене површине су огромне.

Област кажњавања лица која подмећу пожаре, мора се уградити у измјене Закона о заштити од пожара. Од 620 пожара у Херцеговини, овога љета, само су три лица процесуирана или су саслушани.

- Оно што ми тражимо јесте процесуирање директних извршилаца. Ми врло често уочимо лица која су подметнула пожар и дамо податке станици полиције, али се ту обично све заврши - каже Стојаковић.

Сви приједлози за побољшање мјера, преко Ватрогасног савеза, Републичке управе Цивилне заштите и Центра за газдовање кршем, биће достављени Влади. За Требиње и Љубиње, локалне заједнице које су претрпјеле највеће штете од овогодишњих пожара, Влада Републике Српске обезбиједила је 250.000 КМ.