latinica  ћирилица
12/09/2017 |  15:12 | Аутор: РТРС

Банкама обустављен стални приступ информацијама

Агенција за идентификационе документе, евиденцију и размјену података БиХ обуставила је стални приступ информацијама садржаним у електронским евиденцијама ове агенције свим правним лицима - банкама и микрокредитним организацијама - са којима има закључен споразум.
ИДДЕЕА - Фото: илустрација
ИДДЕЕАФото: илустрација

ИДДЕЕА је поступила према рјешењу Агенције за заштиту личних података БиХ.

"Овим је без одлагања извршена наложена управна мјера надлежног инспекцијског органа, о чему ће ИДДЕЕА обавијестити и Агенцију за заштиту личних података БиХ", саопштено је из ИДДЕЕА.

Подзаконски акт којим је правним лицима - банкама и микрокредитним организацијама - омогућен стални приступ подацима садржаним у евиденцијама ИДДЕЕА донио је у претходном периоду тадашњи директора ИДДЕЕА, на основу сагласности Савјета министара 2009. године.

Тренутни менаџмент ИДДЕЕА ће предузети све неопходне формално правне активности и осигурати да се електронски сервиси ИДДЕЕА користе искључиво уз поштовање Закона о ИДДЕЕА и Закона о заштити личних података БиХ, укључујући издавање података из електронских евиденција ИДДЕЕА свим правним лицима, наводе у овој агенцији.

Извор: Срна