latinica  ћирилица
12/09/2017 |  14:07 | Аутор: РТРС

Америка све задуженија

Дуг Сједињених Америчких Држава сада и званично износи 20 билиона долара.
Долар - Фото: илустрација
ДоларФото: илустрација

Праг је пређен када је Бијела кућа дозволила Министарству финансија да позајми додатни новац. Према подацима сајта УС Дебт Клок, амерички национални дуг од  данас износи 20,16 билиона долара. То је приближно 62.000 долара по особи и више од 167.000 долара по пореском обвезнику.

Износ дуга је био на истом нивоу од марта због горње границе која је раније постављена, јер је Министарству финансија било забрањено да позајмљује још новца.

Међутим, предсједник Доналд Трамп је у петак потписао закон којим се горња граница суспендује до 8. децембра. Министарство финансија сада може да позајмљује новац до тог датума. Откако је Трамп постао предсједник, дуг је повећан за 215 милијарди долара.

Највеће ставке у буџету су здравство, социјално осигурање и одбрана.

Федерална агенција која информише Конгрес о буџету саопштила је да је федерални јавни дуг тренутно на највећем нивоу од Другог свјетског рата. Ако тренутни закони остану на снази, пораст буџетског дефицита нагло ће бити повећан у наредних 30 година. Према предвиђањима Конгресне канцеларије за буџет, дефицит би могао да достигне чак 150 одсто БДП-а до 2047. године.

Укупни амерички дуг, комбинација владиног, пословног и потрошачког дуга, све је ближи цифри од 68 билиона долара.

За осам година владавине Барака Обаме дуг земље порастао је са 10,63 билиона готово два пута. У условима раста БДП-а од око три одсто годишње и рекордно ниском стопом Федералног система резерви од 0,25 до 0,5 одсто отплата дуга није била проблем. Али крајем 2016. године Федерални систем резерви почео је са нормализацијом монетарне политике. Након састанка у јулу стопа је одржавана на нивоу од 1 до 1,5 одсто на годишњем нивоу.

Трамп је упозоравао да амерички дуг треба смањити, али је био принуђен да се сложи са повећањем државног дуга због растућих друштвених обавеза администрације у оквиру буџета.

Извор: Спутњик