latinica  ћирилица
12/09/2017 |  13:44 ⇒ 14:50 | Аутор: РТРС

Беванда: Савјет министара није заузео званични став о Пељешком мосту

Министар финансија и трезора у Савјету министара Вјекослав Беванда упутио је писмо хрватском премијеру Андреју Пленковићу и високим званичницима ЕУ у којем их обавјештава да Савјет министара није заузео званични став о изградњи Пељешког моста и да су ставови предсједавајућег СМ Дениса Звиздића Пленковићу његови лични и ставови СДА.
Вјекослав Беванда (Фото: slobodnaevropa.org) -
Вјекослав Беванда (Фото: slobodnaevropa.org)

Беванда је истакао да Савјет министара није усвојио закључак, како је недавно Звиздић навео у писму Пленковићу, према којем је Представнички дом парламента БиХ затражио од Савјета министара да упути ноту Хрватској да обустави све активности у вези са изградњом Пељешког моста док се не постигне потпуна обострана сагласност.

Напомиње да је Савјет министара на сједници након тога једногласно усвојио извјештај министра комуникација и транспорта БиХ, у којем се наводи да нема формалних препрека за изградњу Пељешког моста и да то не треба повезивати с конвенцијом о праву мора.

Истакао је да се Звиздић приликом слања тог писма није консултовао са члановима колегијума Савјета министара ради усаглашавања ставова које износи, нити је то писмо понудио на изјашњавање Савјету министара.

"Наведено писмо упућено је једнострано, од једног члана Савјета министара, те ни на који начин не представља ставове хрватских и српских чланова Савјета", нагласио је Беванда.

Он је напоменуо да сматра својом обавезом да обавијести Владу Хрватске и институције ЕУ о чињеничном стању, јер је у једном дијелу медија БиХ Звиздићево писмо представљено као званични став БиХ.

"Надам се да наведено писмо, које изражава став искључиво појединца и једне политичке странке, неће нарушити добросусједске односе између БиХ и Хрватске, те да овакви појединачни ставови неће додатно негативно утицати на кредибилитет БиХ и наш пут ка чланству у ЕУ", закључио је Беванда у писму.

Беванда, који је замјеник предсједавајућег Савјета министара, осим Пленковићу писмо је упутио на адресе предсједника Европске комисије Жан-Клода Јункера, комесара Европске комисије за регионалну политику Корине Крету и шефа Делегације ЕУ и специјалног представника ЕУ у БиХ Ларс-Гунара Вигемарка.

Звиздић је недавно упутио Пленковићу писмо у којем је истакао да ниједна институција власти на нивоу БиХ никада није дала неопходну формалну сагласност за градњу Пељешког моста, тврдећи да су утврђивање границе на копну и мору, те пловни коридор на мору, неопходни предуслови да би се такав пројект реализовао.

Извор: СРНА