latinica  ћирилица
12/09/2017 |  13:00 ⇒ 17:37 | Аутор: РТРС

Бијељина- На Данима поља кукуруза представљена 34 хибрида

На манифестацији Дани поља кукуруза данас је у Амајлијама код Бијељине, представљен оглед са 34 хибрида кукуруза из седам селекцијских кућа.
Бијељина: Дани поља кукуруза - Фото: СРНА
Бијељина: Дани поља кукурузаФото: СРНА

Осим огледа у Амајлијама, код Бијељине постоје још два слична макроогледа хибрида кукуруза на којима је од 18 до 67 хибрида, рекао је Драган Зарић, из Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди, при ресорном министарству.

- На овај начин желимо да покажемо произвођачима шта се може постићи у не баш повољним или сушним условима, какви су били ове године. Сваки хирид има свој генетски потенцијал, па и у неповољним условима, даје резултате - рекао је Зарић.

Напоменуо је да се просјечан принос кукуруза ове године тешко може одредити, али да се на подручју Семберије може очекивати од шест до седам тона по хектару, у зависности од хибрида.

- Постоје и они локалитети, гдје ће принос бити значајно нижи, чак од двије до три тоне, што је опет у складу са просјечним смањењем приноса кукуруза ове године, који је од 50 до 60 процената - навео је он.

Према његовим ријечима, узрок смањеном приносу јесте период недостатак влаге, односно падавина, који је био дуготрајан и температура ваздуха висока у поређењу са ранијих петнаест година.

- Ако кажемо да смо имали температуру и изнад 40 степени, онда је јасно да то усјев није могао да поднесе - рекао је Зарић.

Огледи имају за циљ да произвођачима пруже праву информацију, те да се према агроеколошким условима и према могућностима произвођача сагледа, који је то хибрид, који може да да већи - односно нижи приход.

Најважније је да то буде стабилан принос, каже Зарић.

Овогодишњи Дани поља кукуруза окупили су у Амајлијама бројне пољопривредне произвођаче и стручњаке у овој области, у циљу правовременог те стручног информисања и кориштења одређених сорти хибрида.

Организатор манифестације је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Извор: СРНА