latinica  ћирилица
12/09/2017 |  10:18 | Аутор: РТРС

HRW оптужио Ријад за ратне злочине

Међународна организација за заштиту људских права "Human rights watch" оптужила је Саудијску Арабију за ратне злочине у Јемену, саопштено је из организације.

У саопштењу се наводи да саудијска војска није успјела да испуни своју обавезу да заштити дјецу током ваздушних напада.

"Коалиција предвођена војском Саудијске Арабије је од јуна извршила пет незаконитих ваздушних напада у Јемену, у којима је погинуло 39 цивила, међу којима је 26 дјеце", наводи се у саопштењу организације.

Из HRW наводе да су у нападима погођене четири породичне куће и једна продавница, а приликом једног напада страдала је породица од 14 чланова.

"Овакви напади, који се изводе намјерно или немарно, узрокују насумичне цивилне губитке и сматрају се ратним злочинима", наводи се у саопштењу.

У саопштењу организације додаје се да би УН требао да осуди неспособност Коалиције да заштити дјецу током сукоба и да покрене истрагу о кршењу људских права, преноси "Спутњик".

Коалиција предвођена војском САД од 2015. године врши нападе на јеменске Хуте, по захтјеву јеменског предсједника Абда Рабуа Мансура Хадија. Коалиција је често критикована због гађања цивила и цивилне инфраструктуре, као што је то био случај 23. августа, када је мета био хотел у близини јеменске престонице Сане.

Извор: СРНА