latinica  ћирилица
12/09/2017 |  09:49 ⇒ 09:49 | Аутор: РТРС

Аустралија - Оштрије казне за злостављање дјеце на интернету

У Аустралији су данас најављене одредбе о новим кривичним дјелима и оштрије казне за емитовање сексуалног злостављања дјеце на интернету у покушају да се смањи употреба технологје у педофилији.
Безбједност на интернету - Фото: РТРС
Безбједност на интернетуФото: РТРС

О приједлозима нових закона гласаће се у парламенту ове седмице.

Планирано је да буду уведене оштрије казне провајдерима интернета који не пријаве полицији противзаконит материјал из овог домена и да се продуже затворске казне за дјела педофилије.

"Ово је најснажнија акција против педофила у овој генерацији", изјавио је министар правде Мајкл Кинан новинарима у Канбери, али није саопштио детаље о казнама.

Министар је додао да је циљ нових мјера спречавање појаве нових форми сексуалног злостављања дјеце, пренио је АП.

Лист "Хералд сан" пише да би провајдери интернета и сајтови попут "Фејсбука" могли да буду кажњени новчано у распону од 16.800 до 135.000 америчких долара.

Кинан је рекао да је назадовољан због недовољних затворских казни за лица осуђена за педофилију и да ће новим законом бити дефинисана минимална обавезна казна "за најтежа и поновљена дјела".

"Од 2012. године, само 58 одсто осуђених за сексуална дјела над дјецом провело је вријеме у затвору", рекао је Кинан и додао да је уобичајени период који се проведе иза решетака само шест мјесеци.

Он је нагласио да постоји "запањујућ и неприхватљив" број вршилаца оваквих кривичних дјела који се враћају у друштво без надзора и да зато представљају "неприхватљив ризик по нашу дјецу".

Извор: Срна