latinica  ћирилица
11/09/2017 |  19:18 ⇒ 12/09/2017 | 12:54 | Аутор: РТРС

"РАК би требало да штити јавне сервисе, а не само да их санкционише" (ВИДЕО)

Регулаторна агенција за комуникације БиХ требало би да заштити тржиште, и да штити и јавне сервисе, и комерцијалне медије, а не само да санкционише - изјавио је за РТРС генерални директор Федералне телевизије Џемал Шабић. Истиче и да је процес дигитализације, након прве фазе стао, и да због уских видика политике, РАК-а, па и медија, пријети опасност губитка финансијске добити.
РАК БиХ - Фото: РТРС
РАК БиХФото: РТРС

Регулаторна агенција за комуникације би више требало да се бави регулисањем а не само санкционисањем, став је првог човјека Јавног сервиса ФБиХ Џемала Шабића. Док се РАК бави кажњавањем на основу емитованог садржаја, што је, тврди Шабић веома деликатно, и чак задире у слободу говора, дигитализација је стала у првој фази. Сматра да је РАК својим одлукама требало да помогне тај процес, и да помогне јавним сервисима.

"Због тога би РАК морао на вријеме да почне да размишља. Јавни медији су тренутно и РТВ таксом и тржиштем маркетинга еродирани већ неколико година. Са овим што долази, што се зове дигитализација, и што овдје иде јако споро, поставља се питање је ли ово пројекат који вуче у прошлост или будућност”, запитао је Шабић.

Шабић истиче да медији, а поготово политика и РАК имају узак видик.

"Ми ћемо изгубити простор да тај ресурс уствари начинимо како би то требало па и онима који ће од тога, да тако кажем, имати конкретну финансијску добит, била она везана за платформу емитовања, била она везана за државне ресурсе или јавне ресурсе који ће од те платформе начитнити више прихода у буџет", даодаје Шабић.

С друге стране, Регулаторна агенција својим одлукама покушава натјерати РТРС да своју опрему уступи без накнаде и кажњава Јавни сервис Српске због одбијања да прикључи телевизију К3 на Мултиплекс – А. Цјеновник по којем би јавни РТВ сервиси, као власници дигиталне опреме, своје услуге наплатили комерцијалним телевизијама, и који је усаглашен на Одбору јавог РТВ система, РАК никада није одобрио.

"Тај цјеновник смо усагласили једногласно на Одбору система, и није било нимало лако. Нико нема право да каже емитерима за колико новца ће да изнајмљују своју опрему...”, истакао је генерални директор Радио-телевизије Републике Српске Драшко Милиновић.

То потврђују и у Министарству транспорта и комуникација БиХ, из којег је јасно поручено да, према одлуци Савјета министара, Јавни РТВ сервиси могу да уступе своју опрему, али уз одређену накнаду.

Миланка Суџум, шеф Одсјека за комуникације у Министарству транспорта и комуникација каже да Савјет министара није прописао да је неко обавезан да уступа опрему, већ да су оставили могућност да јавни РТВ сервиси ту опрему дају под закуп, да је могу издавати и ту услугу наплаћивати.

Савјет Регулаторне агенције за комуникације БиХ о жалби РТРС-а, требало би да одлучи на сједници 20. септембра. Управни одбор Радио Телевизије РС подржао је све активности, које предузима руководство РТРС-а, да заштити имовину и интересе Радио Телевизије РС, у вези са одлукама РАК-а о уступању опреме за дигитално емитовање трећим странама, без накнаде. И правници су сагласни да би уступање имовине РС трећим лицима без накнаде, било кривично дјело.