latinica  ћирилица
11/09/2017 |  18:42 ⇒ 18:48 | Аутор: РТРС

Обиљежена годишњица терористичких напада на САД

САД су обиљежиле 16. годишњицу терористичких напада Ал Каиде на Њујорк и Вашингтон у којима је 11. септембра 2001. погинуло скоро 3.000 људи. Америка се не може застрашити, поручио је амерички предсједник Доналд Трамп.

У Њујорку, код мјеста на коме су биле куле близнакиње Свјетског трговинског центра, рођаци жртава носили су слике и читали имена преминулих, пренио је АП.

Церемонија, на којој је било око 1.000 људи, почела је минутом ћутања и звонима.

Послије тога су традиционално прочитана имена погинулих.

Амерички предсједник Доналд Трамп предводио је одавање поште жртвама у Вашингтону.

Доналд Трамп и прва дама Меланија су испред Бијеле куће минутом ћутања одали пошту за скоро 3.000 људи који су погинули пошто су терористи из Ал Каиде отели авионе и усмјерили их на Свјетски трговински центар у Њујорку и Пентагон у Вашингтону, док је један авион пао у Пенсилванији.

Одавање почасти у Бијелој кући је одржано у 08.46, када је први авион ударио у куле близнакиње у Њујорку 2001. године.

Трамп и његова супруга су такође учествовали на церемонији у Пентагону коју су предводили министар одбране Џим Матис и начелник Здруженог генералштаба САД Џозеф Данфорд.

Потпредсједник САД Мајк Пенс представљао је администрацију на церемонији у Шанксвилу у Пенсилванији, гдје је пао авион.

Путници су тада сазнали за терористичке нападе и онемогућили терористе да изведу још један напад на Вашингтон гдје су мете били Конгрес и Бела кућа.

Трамп: Америка се не може застрашити

На првој комеморацији годишњице напада, коју је предводио у својству предсједника, Трамп је нагласио да сви грађани САД тугују за сваким од скоро 3.000 живота, колико је изгубљено у терористичким нападима прије 16. година.

Трамп је оцијенио да је тај напад био гори од јапанског напада на Перл Харбор током Другог свјетског рата јер су мета били цивили, преноси АП.

Предсједник САД је обећао да се тако нешто никада неће поновити.

- Терористи који су нас напали мислили су да могу да усаде страх и ослабе наш дух, али Америка се не може застрашити и они који то покушају придружиће се дугој листи поражених непријатеља који су се усудили да тестирају нашу нарав - рекао је Трамп у Пентагону.

Додао је да је Америка уједињена и да "ниједна сила на свијету нас не може раставити".

Државни секретар Рекс Тилерсон поручио је да се "данас сјећамо жртава терористичког напада 11. септембра 2001. године и одајемо пошту храбрим херојима који су спасили бројне животе тог дана, чак жртвујући сопствене".

- Њихова храброст тог дана остаје примјер карактера америчког народа у суочавању са злом. Иако је наша земља рањена тог дана, данас подсјећамо свијет да тероризам никада неће поразити САД - рекао је Тилерсон.

Амерички државни секретар подсјетио је да су на данашњи дан, такође, четворица Американаца, међу којима су двоје чланова Стејт департмента, страдала у терористичком нападу у Бенгазију у Либији, наводи се у саопштењу Стејт департмента.

- Увијек ћемо у срцима осјећати њихов губитак. Наша срца и молитве су с онима који су изгубили вољене због тероризма. Остајемо посвећени заустављању екстемиста који кују завјеру, омогућавају и врше нападе на невине - поручио је Тилерсон.

Извор: РТС