latinica  ћирилица
11/09/2017 |  15:27 ⇒ 15:27 | Аутор: РТРС

Митрополија црногорско - приморска: Мираш Дедеић је лажни митрополит

Митрополија црногорско-приморска са Цетиња саопштила је данас да се приликом недавне посјете Њемачкој распоп Мираш Дедеић, самозвани митрополит канонски непризнате црногорске цркве Михаило, лажно представљао као "Михаило митрополит црногорски".

"Украјинска црква у Франкфурту у којој је Дедеић служио припада украјинској расколничкој групацији рашчињеног и ни од кога у Православној цркви признатога Филарета Денисенка, лажно представљаног `патријарха Кијевског` челника и главног носиоца братоубилачког рата и братомржње у Украјини", истиче Митрополија црногорско-приморска.

У саопштењу се наводи да се украјински расколник једини и признаје себи сличног Дедеића. Из Митрополије упозоравају православне вјернике и јавност Црне Горе да пријем "Дедеића од представника Бугарске православне цркве у Франкфурту представља такође превару".

"Из изјаве Дедеића види се да је ријеч о бившем свештенику лажнопроглашеног бугарског `патријарха Пимена` који је у своје вријеме `рукоположио` од Васељенске патријаршије рашчињеног и под анатему баченог Дедеића, заједно са његовим следбеницима", истиче Митрополија са Цетиња.

Митрополија подсјећа да канонска Православна бугарска црква "никада није Пимена признала за свог патријарха, као ни Дедеићево рукоположење, као уосталом и ниједна Православна црква у свијету".

Извор: СРНА