latinica  ћирилица
11/09/2017 |  14:56 | Аутор: РТРС

Рок за плаћање ПДВ-а помјерити на посљедњи дан у мјесецу

Предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић очекује да ће у измјене и допуне Закона о ПДВ-у бити уграђен захтјев великог броја привредника у БиХ да се рок за плаћање ПДВ-а помјери на посљедњи дан у мјесецу, као и да се смањи дневна затезна каматна стопа.

Звиздић је у саопштењу навео да подржава овакве захтјеве привредника, јер сматра да су оправдани, да ће довести до побољшања пословног окружења у БиХ, да ће помјерање рока за плаћање ПДВ-а унаприједити ликвидност предузећа, а смањење затезне каматне стопе битно смањити трошкове и олакшати пословање.

Он је додао да ће се истовремено са помјерањем рока за плаћање ПДВ-а на посљедњи дан у мјесецу пореска легислатива ускладити са одредбом о року извршења новчане обавезе између предузетника у новчаним трансакцијама.

Звиздић каже да очекује да Управа за индиректно опорезивање /УИО/ у најкраћем року поступи у складу са дефинисаним смјерницама Савјета министара и створи потребне претпоставке за увођење електронског плаћања ПДВ-а и директних пореза.

Према његовим ријечима, то ће смањити оптерећење ресурса и уштеде времена привредницима у извршењу обавеза.

Звиздић сматра да ће, ако се овоме додају и измјене, односно повећање прага за улазак у ПДВ систем, усклађивање са легислативом ЕУ, као и увођење е-система плаћања, измјене Закона о ПДВ-у имати стваран и ефикасан циљ, који ће значити разумијевање потреба привредника у смислу олакшавања њиховог пословања, даљег развоја и нових улагања, као и новог запошљавања.

У наредном периоду очекује се усвајање измјена Закона о ПДВ-у на Управном одбору УИО БиХ, послије чега ће бити упућен на разматрање Савјету министара.

Извор: Срна