latinica  ћирилица
11/09/2017 |  14:29 | Аутор: РТРС

Интеграција Балкана кључна и за безбједност Европе

Предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић и подсекретар МИП Велике Британије Симон Мекдоналд констатовали да је интеграција Балкана од кључног значаја како за политичку и економску стабилност, тако и за безбједност Европе.
Савјет министара - Фото: РТРС
Савјет министараФото: РТРС

Мекдоналд је рекао да Велика Британија подржава реформске процесе у БиХ, изражавајући увјерење да ће у скорије вријеме остварити статус кандидата за чланство у ЕУ.

Звиздић је захвалио на значајној пријатељској подршци Велике Британије у процесу европских и евроатлантских интеграција БиХ, саопштено је из Савјета министара.

Он је изразио увјерење да ће након изласка из ЕУ, Велика Британија наставити да подржава реформске процесе у БиХ на путу ка Унији. Звиздић је захвалио британској Влади на давању значаја обиљежавању годишњице сјећања на жртве у Сребреници.

На састанку, којем је присуствовао и амбасадор Велике Британије у БиХ Едвард Фергусон, саговорници су се сагласили да су односи двије земље квалитетни и без отворених питања.

Звиздић и Мекдоналд разговарали су и о Самиту Балкана, који ће бити одржан у Лондону 2018. године, а главне теме ће бити инфраструктурна и енергетска повезаност, дигитална економија, сарадња младих и безбједносна сарадња.

Они су нагласили да су економски односи двије земље скромни, али да постоји значајан потенцијал за унапређење.

Извор: СРНА