latinica  ћирилица
11/09/2017 |  14:24 ⇒ 17:46 | Аутор: РТРС

Процес тражења несталих Срба мора бити убрзан (ВИДЕО)

Процес тражења несталих мора бити убрзан, а Међународна комисија за тражење несталих не смије завршити свој мандат у БиХ , док не буде завршена идентификација 600 посмртних остатака из три спомен костурнице. Предсједништво Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих лица Републике Српске затражило је и да у процесу тражења несталих поново учествују ентитетска тужилаштва, јер су незадовољни радом Института за тражење несталих БиХ.
Недељко Митровић - Фото: СРНА
Недељко МитровићФото: СРНА

Проблеми у процесу тражења несталих почели су формирањем Института за тражење несталих, који је све лошији. Нелегални привремени управни одбор, именује колегијум директора, указују породице заробљених и погинулих бораца и несталих лица Републике Српске.

"Оно што је највећи проблем је што се политика умијешала у именовање појединих чланова Института, па сада имамо ситуацију да се политички намирују неке ососбе које су остале ненамирене и замислите како ће се осјећати породице које траже своје најмилије и још немају гробно мјесто", лаже Радојка Филиповић, предсједница Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих лица Републике Српске.

Тужилаштво БиХ не ради свој посао када је ријеч о српским жртвама рата, тако да нема ни истрага ратних злочина над Србима. Тражи се још 1672 лица. Чак и када се неко тијело пронађе чека се мјесецима на ексхумацију. У ладицама Тужилаштва БиХ је чак 180 оваквих захтјева, кажу у републичкој организацији.

Недељко Митровић, предсједавајући Предсједништва Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих лица Републике Српске каже да Републичка организација трага за још 1.672 нестала лица, а да је Институт за тражење несталих лица БиХ идентификовао до сада 5.591 лице, од тога само 315 Срба.

- То је страшан диспаритет, односно намјерно пројектовани систем и ексхумација и идентификација. Нажалост, већ три године покушавамо да утичемо на то да се изврши реформа Института - рекао је он и подсјетио да је све много боље функционисало на ентитетском нивоу, прије оснивања Института БиХ.

Организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих лица прије четири године иницирала је приоритетно запошљавање дјеце погинулих бораца. Само ове године обезбијеђен је посао за 480 лица, а посао чека још њих 1034.