latinica  ћирилица
11/09/2017 |  14:23 ⇒ 14:29 | Аутор: РТРС

Споменик убијеним Челебићанима послије више од 100 година

На десној обали Дрине, на локалитету Црна стијена у Студентској улици у Фочи, постављена је спомен-плоча за 19 Срба из Челебића које су аустроугарски окупатори стријељали 2. септембра 1914. године.
Фоча: Црна стијена - Спомен плоча - Фото: СРНА
Фоча: Црна стијена - Спомен плочаФото: СРНА

Предсједник Иницијативног одбора за постављање споменика, одборник у Скупштини општине Фоча Жарко Тодовић рекао је да ће спомен-плоча чувати од заборава недужне цивиле.

"Они су дали животе за нашу слободу и ово је најмање што можемо да урадимо за њих. Желим да захвалим општини Фоча која је омогућила подизање споменика, предузећу `Презент` које је обезбиједило радну снагу и донирало бетонско постоље, као и колегама одборницима који су финансијски подржали иницијативу", рекао је Тодовић.

У августу и септембру 1914. године Аустроугари су стријељали око 200 становника фочанског среза, угледних људи из градског сталежа и мјештана челебићког краја на граници са тадашњом Краљевином Црном Гором.

Прва убијања Срба, и то свештеника и трговаца, извршена су на мостовима на Дрини, код КПЗ-а и у Броду, гдје су држани као таоци у августу 1914. године уочи првог уласка црногорске војске у Фочу.

Аустроугари су убрзо вратили изгубљену територију, након чега су услиједила хапшења мјештана пограничног краја, које су пред стрељачки вод извели када је црногорска војска други пут дошла надомак града.

На Црној стијени, на десној обали Дрине, 2. септембра стријељано је 19 Срба, а четири дана касније, на лијевој обали ријеке, на Шуковцу још 52 српска родољуба.

Након убијања, услиједило је одвођење становништва Челебића, Мештревца и Заваита у логоре како би се направила тампон зона према, за Аустроугаре, непријатељској територији.

Из Фоче је у логоре од Сарајева и Добоја до Арада у Румунији одведено 365 Срба и мало ко од њих се вратио.

Између два свјетска рата на Челебићима је подигнута спомен-црква посвећена жртвама тог краја, а спомеником је обиљежено и мјесто страдања фочанских трговаца и свештеника код жељезног моста у Фочи.

Након Другог свјетског рата изграђен је споменик на Шуковцу, гдје су сахрањене жртве стријељане на том мјесту и жртве убијене на Црној стијени.

Тачно 103 године након страдања, сада је спомеником обиљежена и Црна стијена, која се налази на половини пута између КПЗ-а и Болнице, гдје је убијено 19 Челебићана.

Извор: СРНА