latinica  ћирилица
11/09/2017 |  14:06 ⇒ 14:08 | Аутор: РТРС

Харадинај и званично премијер - Влада на стакленим ногама

Лидер Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај званично је преузео дужност премијера приштинске владе од свог претходника Исе Мустафе.
Рамуш Харадинај - Фото: AFP
Рамуш ХарадинајФото: AFP

Примопредаја дужности је извршена у згради владе, а први саговорник Харадинаја биће амерички амбасадор у Приштини Грег Делави.

Нова влада изабрана је у суботу тијесном већином са 61 гласом, три мјесеца од ванредних парламентарних избора и то само захваљујући посланицима Српске листе. Та влада има 21 министарство, од којих су три припала Србима, као и мјесто потпредсједника владе и шест државних секретара.

Амбасада САД у Приштини честитала је новоизабраном премијеру и обећала наставак подршке Косову у европским интеграцијама, те јачању владавине закона, побољшање економског развоја и нормализацију регионалних односа.

С друге стране, политички аналитичари предвиђају да ова влада на челу са Харадинајем неће бити дугог вијека јер је, како кажу, "на стаклем ногама", пише приштински Зери.

Професор Рахман Пацаризи изјавио је да ће влада бити врло крхка и ризикује да ће њен мандат бити веома кратак. Према његовим ријечима, управо покушај да она ријеши кључне теме могле би бити и узрок њене пропасти.

Уредник веб-странице Активпрес новости, Агрон Халитај, каже да је пракса показала да влада која нема стабилну већину не може дуго да траје, али да ће њен вијек зависити од компромиса које је вољна да учини на смиривању српске заједнице.

Истовремено, аналитичар Хаки Абази се нада да ће ипак смоћи снагде за доношење важних одлука, пише Зери, наводи се у

Косовска опозиција, прије свега Демократски савез Косова и покрет Самоопредјељење, противе се новој влади јер сматрају да ће због подршке Српске листе њене одлуке бити у "рукама Београда".

Извор: Агенције