latinica  ћирилица
11/09/2017 |  13:51 ⇒ 18:07 | Аутор: РТРС

Дани Српске у Србији” почињу у Београду 15. септембра (ВИДЕО)

Традиционална манифестација “Дани Српске у Србији”, почиње у Београду 15. септембра, а предвиђено је да траје седам дана, до 21. септембра. Церемонија отварања биће одржана у Народном позоришту у Београду, благословиће је патријарх Иринеј, а свечано отворити предсједник Републике Српске Милорад Додик. Наша телевизија преносиће ову свечаности.
Дани Српске у Србији - Фото: РТРС
Дани Српске у СрбијиФото: РТРС

Манифестација “Дани Српске у Србији” први пут је одржана 2013. године, а замишљена је тако да представи све сегменте живота Републике Српске, од културе, преко привреде, до туристичке понуде.

Директор Предсједништва Републике Српске Млађен Цицовић рекао је да се, када се започело са реализацијом "Дана Српске у Србији", није очекивало да ће већ пета година бити рекордна по броју градова у којима ће бити одржана, програма и учесника који ће учествовати у тим програмима.

"Ове године, пете од када се одржава манифестација, бићемо присутни у 20 градова у Србији, реализоваћемо 32 програма у 45 извођења и у програмима ће бити близу 800 учесника", изјавио је Цицовић на конференцији за новинаре у Музеју Народног позоришта у Београду.

Још једна овогодишња специфичност је и умјетнички дио програма свечаности отварања.

Ненад Јанковић, познатији као Др Неле Карајлић, који је задужен за умјетнички дио програма, рекао је да тај програм није класична приредба, већ "мало помјерен".

"Текст смо писали Вуле Журић и ја, а ја потписујем и режију и ту је сијасет глумаца који ће одиграти занимљив игроказ, о којем ће се касније дуго причати", рекао је Карајлић.

Он је навео да је рад на овом умјетничком програму, који он назива "једночинка", био занимљив изазов како да се у оквиру ове манифестације направи нешто што је другачије од убичајеног.

У оквиру манифестације биће одржани и привредни форуми-састанци привредника Србије и Српске у Врању, Новом Саду и Суботици. Најзначајнији сусрет, када је привреда у питању, биће одржан у Београду, а отвориће га предсједнице влада Србије и Српске, Ана Брнабић и Жељка Цвијановић.