latinica  ћирилица
11/09/2017 |  13:48 | Аутор: РТРС

Лавров: Ријад искрено жели да помогне у рјешавању кризе у Сирији

Русија је увјерена да Саудијска Арабија искрено жели да помогне у превазилажењу кризе у Сирији, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.
Сергеј Лавров - Фото: РТРС
Сергеј ЛавровФото: РТРС

Он је рекао новинарима у Аману, након састанка са јорданским министром спољних послова Ајманом Сафадијем, да Москва вјерује да је Саудијска Арабија посвећена рјешавању кризе у Сирији и да је то потврђено на самом почетку процеса у Астани, када су Русија, Турска и Иран направиле такав формат преговора.

"Када је процес почео, добили смо потврду од Саудијске Арабије да подржава овај формат и да је спремна да сарађује у стварању безбједносних зона и испуњавању осталих иницијатива покренутих у Астани", изјавио је Лавров.

Руски министар је нагласио да је формат из Астане "најефикаснији за заустављање крвопролића и стварање услова за рјешавање хуманитарне кризе и успостављање политичког дијалога", преноси ТАСС.

"Астана је већ постала мјесто гдје се одвија директан дијалог између представника сиријских власти и опозиције. Сматрам да је свима који подржавају овакав формат у интересу не само успјех процеса, већ и проналажење рјешења које је у складу са међународним законом и резолуцијама Савјета безбједности УН", рекао је Лавров.

Извор: СРНА