latinica  ћирилица
11/09/2017 |  13:15 ⇒ 13:18 | Аутор: РТРС

Брчко- Доњи Брезик коначно рјешава комуналне проблеме

У једном од највећих приградских брчанских насеља Доњи Брезик, ове године могао би доћи крај комуналним проблемима.
Брчко: Брезик - канализација - Фото: РТРС
Брчко: Брезик - канализацијаФото: РТРС

У току је изградња канализационих колектора, а проблем водоснабдијевања биће ријешен прикључком са градског водовода на брезички водоторањ.

Доњи Брезик има више од 900 домаћинстава. У насељу постоји локални водовод који се снабдијева из артешких бунара. А све канализационе цијеви воде у рјечицу Близна која протиче кроз насеље.

Радојица Божић, из Доњег Брезика, каже да су ови проблеми вишедеценијски, а посебно љети на вишим температурама, јер је канализација ишла у Близну. Потешкоће су стварале, наводи Божић, и оборинске воде јер су плавиле плацеве.

У руководству мјесне заједнице Доњи Брезик кажу да је напокон дошао крај њиховим мукама. Изградњом фекалних колектора ријешиће проблем отпадних вода. Остаје још један корак за насеља са 250 домаћинстава за која треба да се заврши канализација.

Јовица Савић, предсједник МЗ Доњи Брезик, каже да имају скоро 7.000 становника, а да је мало тога урађено у инфраструктури у прошлом периоду. Наводи да би крајем ове године требало да буде завршена канализација у дужини од 2.750 метара, тј. једног крака за већину становника ове МЗ. Међутим, проблем око регулације ријечице Близне и даље остаје.

Исто су нам потврдили и у ресорном одјељењу у коме истичу да ће осим изградње канализационих колектора, бити изграђен прикључак главног транспортног цјевовода на брезички водоторањ, а мјештани ће се одлучити да ли ће постојећу водоводну мрежу спојити на градски водовод или не.

Шеф Одјељења за комуналне послове дистрикта Брчко Мићо Стевановић каже да је ријеч о изградњи колектора у дужини од 2.205 метара, вриједности око 275.000 марака.

- Ти радови су звршени са око 75 одсто. Кренуло се од ријеке Саве, па кроз цијело насеље, упоредо са ријеком Близном - рекао је Стевановић.

Након реализације пројекта канализационе мреже и водоснабдијевања, мјештани Доњег Брезика кажу да им остају још два комунална проблема. Санација корита рјечице Близна и уклањање градске депоније која је и у њиховом насељу, а на коју се довози смеће са подручја Дистрикта.