latinica  ћирилица
11/09/2017 |  11:12 ⇒ 11:16 | Аутор: РТРС

Кривична истрага против украјинског министра одбране Полторака

Руска Истражна комисија покренула је кривичне истраге против украјинског министра одбране Степана Полторака, четворице његових замјеника, начелника Генералштаба Виктора Муженка и 15 високих официра због умијешаности у злочине против грађана Донбаса, јавио је ТАСС.
Степан Полторак - Фото: Wikipedia
Степан ПолторакФото: Wikipedia

"Док је сакупљала доказе за злочине против мира и безбједности људи на украјинском југоистоку, Истражна комисија је документовала десетине чињеница о злочинима против грађана Донбаса који говоре руски језик", рекла је портпарол Комисије Светлана Петренко.

Руски истражиоци сумњају да су појединци "користили забрањена средства и методе ратовања" и да су починили "геноцид", рекла је Петренкова.

"У блиској будућности, биће издато наређење о оптуженима у оквиру кривичног случаја и они ће бити стављени на листу тражених особа", додала је она.

Према резултатима истраге, ови појединци су током 2016. и 2017. године командовали војним операцијама и издавали злочиначка наређења официрима украјинских безбједносних агенција у вези са циљаним артиљеријским нападима на цивилну инфраструктуру у самопроглашеним републикама Доњецк и Луганск.

"По свему судећи, потези ових особа били су мотивисани мржњом према популацији из Донбаса која говори руски и жељели су њихову смрт", нагласила је Петренкова.

Руски истражиоци наводе да је око 110 цивила погинуло у артиљеријским нападима, а рањено је још 430 особа невезано са оружаним сукобом. Међу њима има дјеце, жена и старијих особа.

Уништено је скоро 1.300 објеката инфраструктуре, укључујући куће, школе и болнице.

Извор: СРНА