latinica  ћирилица
11/09/2017 |  08:24 ⇒ 12/09/2017 | 08:12 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Сви трпе штету од нерада и неодговорности нивоа БиХ (ВИДЕО)

Премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да на нивоу БиХ, осим празне приче о Европи и реформама, не постоји спремност да се озбиљно приступи било ком питању, те да штету од њиховог нерада и неодговорности трпе сви.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Усвајањем измјена Закона о акцизама била би омогућена интензивна градња саобраћајне инфраструктуре, буџети би имали редовне транше повољних средстава ММФ-а, била би олакшана реализација програма Свјетске банке, а пољопривредници и Фонд здравства добили би по додатних десет милиона марака, изјавила је премијерка Српске Жељка Цвијановић, у интервју за Глас Српске. Међутим, како је навела, сви трпе штету од нерада и неодговорности нивоа БиХ.

"Питање акциза је обавеза власти на нивоу БиХ, а тамо већ неко вријеме нема парламентарне већине и не зна се ни ко пије, ни ко плаћа. Што се тиче координације између различитих нивоа власти у погледу реформских процеса, не постоји више ни комуникација, а камоли координација", рекла је Цвијановићева, и додала, да ниво БиХ више личи на раштимани оркестар него на иоле озбиљну власт.

Уколико се питање акциза ускоро не ријеши, неће бити аранжмана са ММФ-ом, нити подршке Европске банке за обнову и развој за изградњу аутопутева, каже премијерка. Подсјетила је да је Република Српска свој дио посла из аранжмана са ММФ-ом и Реформске агенде завршила прије девет мјесеци. 

Навела је да би усвајањем измјена Закона о акцизама била омогућена интензивна градња саобраћајне инфраструктуре, буџети би имали редовне транше повољних средстава ММФ-а, била би олакшана реализација програма са Свјетском банком, пољопривредници и Фонд здравства Српске добили би по додатних десет милиона КМ.

"Управо то су СДС, ПДП и НДП и жељели да спријече, а СДА због унутрашњих подјела и распада посланичког клуба није успјела обезбиједити довољно гласова", додала је Цвијановићева.

Премијерка је рекла да не види потребу да институције БиХ повећавају фискални оквир и траже повећање средстава, јер те институције троше превише новца, а грађани од њиховог рада не виде никакву корист. Говорећи о буџету Републике Српске, Цвијановићева је навела да се, између осталог, обавезе редовно измирују, да је евидентно повећање прихода од директних и индиректних пореза, а макроекономски показатељи из године у годину се поправљају. 

"Имамо привредни раст и то не само у прошлој години, већ посљедњих 11 квартала. У 2016. години остварен је номинални БДП у износу од 9,6 милијарди КМ, што представља раст од 3,5 одсто у односу на 2015. У спољној трговини остварени су најбољи резултати од настанка Српске, и у првих шест мјесеци 2017. године покривеност увоза извозом износи 71 одсто", навела је Цвијановићева.

Премијерка је поручила да ће буџет за наредну годину бити усвојен на вријеме, као и сваке године, те подсјетила да су пензије у Српској повећане више од 11 одсто у претходне три године. 

2Додатно повећање од пет одсто биће обезбијеђено у два корака - од октобарске пензије три одсто, а сљедеће године за додатна два процента", истакла је премијерка.

Према пројекцијама Владе Републике Српске, ове године по различитим основама и из различитих извора, у аграрни сектор Српске биће уложено око 185 милиона КМ. Говорећи о предузећу Жељезнице Српске, Цвијановићева је рекла да је процјена да би процес реструктурирања предузећа требало да буде завршен до краја 2021. године, и да је за то потребно око 230 милиона КМ.