latinica  ћирилица
10/09/2017 |  18:36 ⇒ 11/09/2017 | 08:31 | Аутор: РТРС

Одбјегли посланици и градоначелници из СДА формирали нову странку- Независни блок! (ВИДЕО)

У Сарајеву је формирана нова политичка странка- Независни блок. Оснивачи су одметнути посланици и градоначелници из СДА. За предсједника ове странке изабран је Сенад Шепић.
Независни блок - Фото: РТРС
Независни блокФото: РТРС

Углавном од бивших посланика, начелника и градоначелника СДА формирана је нова политичка странка у Федерацији БиХ. Окосцница независног блока су одметнути посланици СДА Садик Ахметовић и Салко Соколовић, као и градоначелник Зенице Фуад Касумовић. Тврде да ће бити алтернатива постојећим странкама, вјешто избјегавајући одговор на питање о сарадњи са другим политичким партијама. 

- Сад у овоме моменту ми смо окренути ка томе да промјенимо стање и да направимо ситуацију у којој та стара политика, коју ви сада спомињете неће више бити у фокусу и неће бити потребно да разговарамо о томе да ли ће они имати капацитет да учествују у било којој врсти власти - изјавио је предсједник Независног блока Сенад Шепић.

И федерална љевица збија редове. Лидери СДП-а и ДФ-а потписали су Оквирни план заједничког дјеловања и сарадње. Документом се предвиђају стални разговори о моделу заједничког наступа на Општим изборима 2018. године. Већ сада кажу да са појединим политичким партијама неће сарађивати. 

- Са СДА, ХДЗ, СНСД и етничким тим странкама нема заједничког наступа како у ФБиХ тако и у Републици Српској - каже предсједник ДФ-а Жељко Комшић.

- Пројекат би био неозбиљан да смо прво сјели Жељко и ја и рекли ти ћеш бити ово, а ја ово. Ми смо управо супротно о томе отворили причу, о чему ће се причати - истакао је предсједник СДП-а Нермин Никшић.

Никшић и Комшић најављују да су отворени за сарадњу са осталим странкама који његују сличне вриједности. Ипак, остатак федералне љевице не жели да сарађује са њима. На првом конгресу Грађанског савеза мјеста СДП-а и ДФ-а остала су празна. Предсједник политичког савјета ГС-а Емир Суљагић написао је на свом Твитер профилу да је СДА организатор уједињења СДП-а и ДФ-а.

- Они нису власници љевице, они нису власници грађанских вриједности - сматра предсједник Политичког савјета ГС-а Емир Суљагић.

- Не знам како да коментаришем то - одговорио је Комшић.

На основу изјава лидера тешко да ће се у Федерацији догодити уједињење љевице. Независни блок, опет као странка центра тражи подршку бирача који су се разочарали у досадашњу власт, прије свих у СДА. И најављују да им придружити многи незадовољни чланови странака у власти.