latinica  ћирилица
10/09/2017 |  17:33 | Аутор: РТРС

Меркел: Могућ договор о расподјели азиланата

Њемачки канцелар Ангела Меркел изразила је данас оптимизам да ће спор о начину расподјеле азиланата у ЕУ бити ријешен након што је суд средином седмице донио одлуку да чланице морају да преузму свој дио избјеглица које дођу у Европу.

Меркелова је у изјави дневнику "Франкфуртер Алгемајне зонтаг цајтун" поздравила одлуку суда.

Лист је нешто раније писао да се у преговорима између чланица ЕУ о расподјели избјеглица појављује компромис што се може повезати са исплатама које ће Брисел дати онима који преузму азиланте.

У одлуци суд је одбацио жалбе Словачке и Мађарске због обавезних квота за пријем миграната уведених 2015. године за расподијелу азиланата из Грчке и Италије.

Меркелова је нагласила да је веома битно исказати солидарност у рјешењу мигрантске кризе јер у супротном неће бити солидарности у ЕУ по другим питањима, што би било лоше по кохезију европског блока.

Њемачки дневник, позивајући се на своје изворе у преговорима, пише да су чланице ЕУ развиле идеје за рјешење спора попут стварања система иницијатива према којем би Брисел дао 60.000 евра за сваку примљену избјеглицу.

"Уколико би чланица примила за пола мање од тражене квоте онда би приједлог за 60.000 по особи требао бити повучен", наводи лист.

Извор: СРНА