latinica  ћирилица
10/09/2017 |  16:20 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Ускоро почетак градње новог обданишта у Брчком (ВИДЕО)

Потребе за простором за предшколско образовање у Брчком су из године у годину веће, тако да рјешење овог проблема донедавно није било ни на видику.
Наша дјеца - Фото: РТРС
Наша дјецаФото: РТРС

Договор два предсједника Републике Српске Милорада Додика и Србије Александра Вучића  да Влада Србије са милион марака финансира изградњу овакве установе је добродошао брчаснким родитељима. Локација за објекат већ је одређена, чека се само документација на основу које би градња почела.

У Обданишту "Наша дјеца" пет година имају проблеме са простором, јер су захтјеви родитеља у односу на могућности скоро двоструко веће. И ове године капацитети у овој установи су претрпани, примљен је највећи дозвољени број дјеце.

- Тако да смо ове године могли да примимо 122 дјеце, док нам је 256 дјеце остало да чека, то је заиста показатељ колико смо вјероватно и радили на популарисању тог предшколског васпитања и образовања - истакла је дирекрор Обданишта "Наша дјеца" Брчко Јасна Јовичић.

Брчаци кажу да је идеја о изградњи новог обданишта, добродошла, и да је на њеној реализације потребно што прије радити.

Предсједник Додик је прије сурета са Вучићем, с градоначелником Дистрикта разговарао о томе да се у Брчком гради још један објекат за предшколско васпитање. 

- Мислим да је то једна потврда конструктивне улоге коју Србија у овом тренутку има у региону, да је то један врста пружене руке - рекао је градоначелник Дистрикта Брчко Синиша Милић.

Насељу Српска Варош неопходан је објекат капацитета 300 дјеце, и само би тако били задовољени интереси родитеља и старатеља.

- Он ће знатно побољшати потребе родиеља који желе да упишу дијете, а надам се да ћемо добити и на к валитету - додала је Јовичић.

За израду документације за двије зграде обданишта из буџета је обезбијеђено 300 хиљада марака. Једна од њих је и она која ће са милион марака из Србије бити грађена на простору од три дунума у Српској Вароши. Након што буде завршена документације услиједиће и градња објекта, кажу у Влади Дистрикта.