latinica  ћирилица
10/09/2017 |  16:02 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

Губитак вида и породичног дома није поколебао Милијану Крсмановић (ВИДЕО)

35-годишња Милијана Крсмановић из Бијељине до прије шест и по година била је активна у свим сферама живота, а онда је изгубила вид, породични дом и подршку супруга.
Милијана Крсмановић - Фото: РТРС
Милијана КрсмановићФото: РТРС

Није се предала. Преквалификовала се за физиотерапеута, али још није добила прилику да ради, и обезбиједи егзистенцију за себе и троје дјеце.

Након рођења трећег дјетета Милијана је скоро потпуно ослијепила и живот је почео да јој се руши као кула од карата. Вриједна фризерка, мајка и супруга морала је да се прилагоди животу у сјенама. Није посрнула, храбро је наставила даље са бијелим штапом и троје дјеце без подршке брачног друга с којим је дијелила све, али не и хендикеп.

- Послије физичког напада на мене ја сам морала да напустим кућу са троје дјеце. И у том безнађу шта и како и једини спас је био учење, школа, напредовање, да докажем и себи и својој околини да није крај за мене - истакла је Крсмановић.

Доказала је да је способна и без вида  Преквалификовала се за физиотерапеута и раме уз раме са осталима радила и стекла праксу у Бањи Дворови. Одрадила је приправнички,положила државни испит. Сви су је тапшали по рамену ,говорили да је понос града и примјер осталима ,али од посла ништа.

- Добрих два мјесеца сам покушавала да дођем до градоначелника који је на крају крајева дао обећања у предизборној кампањи. У једном моменту сам стигла до њега и он је онако примио ме само у ходнику зграде општине и рекао имам милион проблема не могу да се бавим тим и упутио ме у Дом здравља - каже Крсмановићева.

Тамо јој је речено да је више социјални случај  али диплома коју је стекла јој оспорава право на социјалну помоћ од 120 марака коју је остваривала као слијепо лице.

- 1. маја ове године добила сам обавјештење да ја не остварујем право на соицјалну помоћ с обзиром да сам школована и сад сам ја за њих радно способна сто посто. Мени не треба привилегија, мени требају на сваком конкурусу да имам равноправан статус са здравим радницима и физиотерапеутима. На жалост свугдје се изврши тешка дискириминаицја шта ја могу да радим - закључила је Милијана Крсмановић.

Милијана и не жели да буде социјални случај – само тражи шансу за посао. Кроз пројекат ''Жива библиотека '' Хелсиншког парламента обишла је цијелу БиХ и испричала хиљадама младих људи своју животну драму. Сачувала је ведар дух и ужива у ситницама, шетњи, разговору, музици, слушању књига у аудио формату  активан је члан више невладиних организација.