latinica  ћирилица
10/09/2017 |  09:28 ⇒ 09:29 | Аутор: РТРС

Златни лав за филм "Облик воде" Гиљерма дел Тора

Филм "Облик воде" чију режију потписује мексички редитељ Гиљермо дел Торо, освојио је синоћ Златног лава на Венецијанском филмском фестивалу.
Гиљермо дел Торо са Златним лавом - Фото: Getty Images
Гиљермо дел Торо са Златним лавомФото: Getty Images

 За најбољу режију награђен је француски глумац и редитељ, дебитант Гзавије Леран за "Старатељство".

Гран-при Мостре отишао је у руке израелског редитеља Самуела Маоза за филм "Фокстрот".

АФП остварење "Облик воде" назива романтичним, научнофантастичним остварењем.

- Уколико останете чисти и одани својој вјери, у оно у шта вјерујете - у мом случају, у чудовишта - можете све да постигнете, рекао је Дел Торо у обраћању на најстаријем филмском фестивалу у свијету.

Редитељ је нагласио да награду посвећује младим латиноамеричким редитељима. Филм представља причу о љубави нијеме дјевојке и необичног створења.

За најбољу режију награђен је француски глумац и редитељ, дебитант Гзавије Леран за филм "Старатељство". 

Награду жирија, Гран-при 74. фестивала у Венецији, освојио је израелски редитељ Самуел Маоз за филм "Фокстрот", док су Палестинац Камел ел Баша и Британка Шарлотa Ремплинг добили награде као најбољи глумци.

На списку 21 филма у конкуренцији за Златног лава била су, између осталих, остварења редитеља Џорџа Клунија и трилер Дарена Аронофског, који су важили за фаворите.

Златни лав за животно дјело овогодишње Мостре додијељен је 1. септембра америчким глумцима Џејн Фонди и Роберту Редфорду. Њима у част приказан је филм "Our Souls at Night" редитеља Ритеша Батре у којима они глуме.

Извор: РТС