latinica  ћирилица
10/09/2017 |  08:41 ⇒ 10:34 | Аутор: РТРС

Данас устоличење епископа Сергија

Новоизабрани епископ бихаћко-петровачки Сергије данас ће бити свечано устоличен у Храму Светих апостола Петра и Павла у Босанском Петровцу.
Епископ Сергије (Фото: spc.rs) -
Епископ Сергије (Фото: spc.rs)

Чину устоличења претходиће Света архијерејска литургија, са почетком у 9.30 часова, најављено је из Епархије бихаћко-петровачке.

Устоличењу новоизабраног епископа бихаћко-петровачког присуствоваће министар финансија Зоран Тегелтија, у име Владе Републике Српске, и члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић.

Владика Сергије изабран је за епископа бихаћко-петровачког на редовном засједању Светог архијерејског сабора Српске православне цркве /СПЦ/ 24. маја, а на том мјесту наслиједиће владику Атанасија /Ракиту/, који је изабран за епископа милешевског.

Епископ Сергије /Карановић/ рођен је 4. јула 1975. године у Бачкој Паланци, од родитеља почивших, оца Петра и мајке Мике, рођене Бенић, добивши на крштењу име Зоран.

Према породичном поријеклу и родитељском завичају потиче из мјеста Бобољусци, које се налази у непосредној близини Мартин Брода, односно Манастира Рмња.

Основну школу завршио је у родном мјесту, одакле 1990. године, благословом Његовог преосвештенства епископа бачког Иринеја, одлази у богословију Света Три Јерарха, у Манастир Крку.

Школовање у овом богословском училишту завршава успјешно, у времену највећег распламсавања рата у Хрватској 1995. године, а уочи самог егзодуса и страдања крајишких Срба.

Исте године добија благослов и канонски отпуст од епископа бачког Иринеја и пријем у Епархију бихаћко-петровачку, која је, такође, трпјела ратна страдања у јесен 1995. године.

Усљед ратних дешавања Зоран Карановић замонашен је 12. августа 1995. године у Манастиру Гомионица, добивши на монашењу име Сергије.

Непосредно пред завршетак рата у БиХ, заједно са братијом Манастира Рмањ, бива прогнан у Србију, гдје га прима тадашњи епископ банатски Хризостом /Столић/ и распоређује на службу у манастиру Војловица код Панчева.

У овом манастиру рукоположен је у чин ђакона 31. октобра 1995. године, а исте године уписује, као редовни студент, Богословски факултет у Београду.

Благословом Његовог преосвештенства епископа бихаћко-петровачког Хризостома /Јевића/, прекида редовне студије и 1996. године одлази у Њемачку да, као ђакон, буде на испомоћи тамошњем епископу средњоевропском Константину у Манастиру Пресвете Богородице у Химелстиру.

Школске 1997/98. године одлази на усавршавање њемачког језика у Регенсбург.

Након завршетка овог послушања, вратио се у свој матични Манастир Рмањ у Мартин Брод, гдје обавља дужност економа.

Епископ бихаћко-петровачки Хризостом 5. априла 1998. године рукоположио је Сергија у чин презвитера у Шипову. Исте године бива постављен за администратора парохија у Дрвару, Прекаји и Великом Цвијетнићу.

Од 1998. до 2002. предавао је вјеронауку у Дрвару, Мартин Броду и Прекаји, а 2000. године бива постављен за архијерејског замјеника у дијелу Епархије бихаћко-петровачке на територији Федерације БиХ, што је у послијератним годинама био изазов прожет неповјерењем и искушењима порушених међуљудских и међувјерских односа.

Обављао је дужност архијерејског намјесника у намјесништвима граховско-дрварском, петровачко-бихаћком и лијевљанско-гламочком, гдје је био обавезан да унапређује духовни живот, организује богослужења, црквене саборе, и на тај начин охрабрује народ на повратак и успостављање редовног стања.

Због показане ревности у обнови духовног живота на парохији дрварској, одликован је чином синђела на празник Вазнесења Господњег, 13. јуна 2002. године у Дрвару.

На Благовијести, 7. априла 2004. у Манастиру Рмањ, произведен је у чин протосинђела.

Године 2005. благословом епископа бихаћко-петровачког Хризостома одлази у Грчку, гдје на Аристотеловом универзитету у Солуну уписује студије православне теологије, које 2010. године, као редован студент окончава са врло добрим успјехом.

Усљед труда у обнови Манастира Рмањ, прије свега, изградње новог манастирског конака, одликован је правом ношења напрсног крста 2. октобра 2005. године.

Петог октобра 2008. године, због показане свештеничке ревности и пастирске бриге, одликован је чином игумана у Манастиру Рмањ.

У чин архимандрита, произведен је благословом Његовог преосвештенства епископа бихаћко-петровачког Атанасија /Раките/, а руком Његовог преосвештенства епископа далматинског Фотија /Сладојевића/, на Благовијести 7. априла 2014. године у своме манастиру, светониколајевској обитељи у Рмњу, гдје га је затекао и избор за епископа Епархије средњоевропске, на редовном прољећном засједању Светог архијерејског сабора СПЦ у Београду, 23. маја 2014. године.

Хиротонисан је за епископа средњоевропског 26. јула 2014. године у Саборном храму Светог Архангела Михаила у Београду.

Свечани чин устоличења у трон епископа средњоевропских обављен је 7. септембра исте године, од Његове светости патријарха српског Иринеја у манастиру Успења Пресвете Богородице у Химелстиру.

Године 2014. оснива епархијску славу и патрон епархије средњоевропске Светог Николаја Жичког и Охридског.

На приједлог епископа средњоевропског Сергија, Свети архијерејски сабор СПЦ, на свом редовном заседању у мају 2015. године, премјешта административно сједиште Епархије средњоевропске из Химелстира у Франкфурт и преименује Епархију средњоевропску у Епархију франкфуртску и све Њемачке.

Владика Сергије завршава 2016. године, постдипломске студије на православном Богословском факултету Светог Василија Острошког у Фочи Универзитета у Источном Сарајеву одбранивши мастер рад о теми "Мисијски значај божићних и васкршњих посланица СПЦ, од 1941. до 1945. године".