latinica  ћирилица
09/09/2017 |  19:28 | Аутор: РТРС

До краја септембра текст у вези са декларацијом о заштити српског народа

Политички, национални и културни представници српског народа у Црној Гори договорили су да до краја септембра буде завршен текст који ће бити достављен руководству Србије и Републике Српске у вези са декларацијом о заштити српског народа.
Црна Гора (архив) -
Црна Гора (архив)

Састанак је одржан данас у просторијама Српске куће у Подгорици гдје је отворена расправа у вези са текстом који ће српски народ из Црне Горе представити приликом усвајања заједничке декларације руководстава Србије и Републике Српске.

"Он ће доминантно говорити о рјешавању проблема српског народа у Црној Гори, а обухватиће и приједлоге за рјешавање ширих српских националних интереса на просторима гдје живи наш народ", истакнуто је у саопштењу.

Српска кућа је предузеће које је данас отворено, а простор у којем је смјештена финансијски је подржала Влада Србија са 3,4 милиона евра. У власништву је 27 истакнутих српских интелектуалаца и националних радника из Црне Горе на чијем је челу директор Емило Лабудовић.

У саопштењу се наводи да ће Српска кућа бити отворена за све српске организације, те да су српски интелектуалци, умјетници, књижевници и други ствараоци добили простор у коме могу на квалитетан начин да представе остварења и достигнућа српског народа у Црној Гори.

Директор Српске куће Емило Лабудовић захвалио је предсједнику Србије Александру Вучићу, који је одобрио средства за изградњу Српске куће, као и лидеру Нове српске демократије Андрији Мандићу, који је кандидовао идеју о њеном оснивању и постигао конкретан договор са Владом Србије о реализацији.

Лабудовић је нагласио да су резултати тих договора данас веома видљиви, јер располажу једним од најатрактивнијих и најљепших простора у Подгорици.

"Простор није власништво никога са стране, него баш нас који животима и радом свједочимо и, као и осталих 200.000 Срба у Црној Гори, дијелимо судбину српског народа", нагласио је Лабудвић.

О значају успостављања Српске куће у Црној Гори говорио је Мандић, академик Зоран Лакић, предсједник Српског националног вијећа у Црној Гори Момчило Вуксановић и предсједник Политичког савјета Нове српске демократије Будимир Алексић.

Међу присутнима су били и предсједник Демократске народне партије Милан Кнежевић, те функционер Нове српске демократије Јован Вучуровић.

Извор:СРНА