latinica  ћирилица
09/09/2017 |  18:35 ⇒ 10/09/2017 | 09:03 | Аутор: РТРС

Влада Српске уводи накнаде за незапослене породиље (ВИДЕО)

Од наредне године, Влада Српске из буџета ће исплаћивати накнаде за незапослене породиље у висини минималне плате. Ова одлука донијета је као једна од мјера пронаталитетне политике.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Премијерка Жељка Цвијановић изјавила је да ће Влада ускоро изаћи с прецизном рачуницом.

Све незапослене породиље требало би да примају мјесечну накнаду у висини од 405 марака у трајању од 12 мјесеци, а за треће дијете 18 мјесеци. Циљ ове Владине мјере је, како је навела премијерка, да се помогне незапосленим породиљама које немају финансијску помоћ, за разлику од запослених, које су на плаћеном породиљском боловању. 

- Ми смо хтјели да покажемо осјетљивост према мајкама,  породиљама које након што заврше свој породиљски допуст немају гдје да се врате јер посао нису имали ни раније. Дакле, морамо читав низ тих ствари везати, а то ће подразумијевати одређене кораке за запошљавање и мајки након завршеног породиљског одсуства - истакла је предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић.

Сњежана из Приједора мајка је четворо дјеце. Свака помоћ каже добро дође, нарочито када су примања у породици мала и не могу покрити ни основне потребе. 

- Свака помоћ је добро дошла, поготово сада како долази пето дијете, а тај новац који добијамо веома ће значити за почетак сами, памперс пелене и добро ће доћи - рекла је мајка четворо дјеце Сњежана Николић.

Важно је да се држава бави пронаталитетном политиком, кажу у Удружењу за дјецу, родитеље и породиље, и истичу да је ово најбољи начин да се помогне незапосленим мајкама. 

- Што се тиче саме категорије изузетно је осјетљива и угрожена. Било какав допринос даје велики значај да се на неки начин побољша стање. 405 КМ је опет бољ него нула, тако да има неког помака, надам се да ће бити још даљих корака и да ћемо успјети да заштитимо дјецу породицу - истакла је правница у Удржењу ДРиП Бањалука Јелена Пушац Броћиловић.

У удружењу 4+ подржавају Владину одлуку и траже додатне погодности за мајке. Истичу, наталитет је национално питање број 1 и потребно је пронаћи најбоље рјешење. 

- То примање је само дјечји додатак, максимално 105 КМ. Тако да би ово значило свакој породици која има нека примања, а камоли оној која нема никаква. И да добије мјесечно годину дана по 400 КМ , помоћи ће јој у набавци те основне опреме за бебу - сматра предсједник Удружења 4+ Јован Радовановић.

Добро би било да се то оствари за мајке са троје и више дјеце. То је већ једна плата - каже мајка шесторо дјеце Милка Поповић

Најава увођења ових накнада изазвала је реакцију СДС-а. Посланик ове странке у Народној скупштини Миладин Станић упитао је премијерку Жељку Цвијановић из којих средстава ће Влада исплаћивати накнаду, када, како тврди, није у стању да редовно исплаћује постојеће обавезе, а које се тичу права из социјалног и здравственог осигурања.