latinica  ћирилица
09/09/2017 |  17:56 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

У Јасеновцу обиљежен празник Светих Новомученика јасеновачких (ВИДЕО)

У Јасеновцу је обиљежен празник Светих Новомученика јасеновачких. Епископ пакрачко-славонски Јован истакао је да је овај празник јединствен у православљу, поручујући да је хришћански праштати, али не и заборављати.
Обиљежавање у Јасеновцу - Фото: РТРС
Обиљежавање у ЈасеновцуФото: РТРС

Да Јасеновац и бројна друга стратишта за Србе не смију бити заборављени, јер би то значило губљење властитог идентитета и историје, поручио је и српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић.

Злочини у јасеновачким логорима смрти никада не смију бити заборављени, сматрају они који су у Јасеновац дошли из пијетета према страдалим прецима.

Поштовање Јасеновца, јасеновачких жртава и страдалне прошлости мора бити на много вишем ниво, него што је то данас, став је историчара.

- Јасеновац мора бити култно место за српски народ, да се поштује оно што је СПЦ урадила – јасеновачке жртве уврстила у ред светих - рекао је директор Музеја гоноцида у Београду Вељко Ђурић Мишина.

Историјска истина мора изаћи на видјело, како би се зацијелиле незарасле ране из прошлости.

- Чувамо успомену на њих јер то ови људи јесу заслужили. Ако је ико у овом вијеку преживио неки геноцид, онда је то српски народ на овим просторима - изјавио је члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић.

- Ми желимо да између границе зла, мржње, љубави и опроста, побиједе опрост и љубав, и из тог разлога морају сви бити свјесни да прихвате историју каква је била - каже Дарко Бањац из Одбора НСРС за Јасеновац и Доњу Градину

Српска православна црква и у најтежим временима проносила је истину о јасеновачким новомученицима, чувајући спомен на сваку невину жртву.

- Ми овдје, ја као епископ пакрачки и славонски и свештеници Епархије пакрачке јесмо чувари Јасеновца за вас, чувари Јасеновца за сав наш народ - истакао је епископ пакрачко-славонски Јован.

Два дана након уклањања спорне плоче са натписом "За дом спремни", српски члан Предсједништва БиХ је поручио да Хрватска мора одлучити да ли ће бити модерна држава која ће поштовати жртве других, или ће бити искључива.