latinica  ћирилица
09/09/2017 |  17:54 ⇒ 21:32 | Аутор: РТРС

Сањамо о послу код њих: Нама је све добро

Оптимизам у Њемачкој, песимизам у Италији. Једна студија фондације "Bertelsman" објашњава зашто су Нијемци међу најсрећнијим у Европи.
Берлин, Њемачка - Фото: РТРС
Берлин, ЊемачкаФото: РТРС

Задовољни су стањем у својој земљи, али не и ситуацијом у Европској унији.

Нијемци углавном са оптимизмом гледају на своју будућност. Готово 60 одсто сматра да њихова земља иде у добром смјеру, 63 процента задовољно је начином на који функционише демократија у Њемачкој, а 77 одсто мисли да је економска ситуација у посљедње двије године или остала иста или се чак побољшала.

Најновија студија “Eupinions“ фондације “Bertelsman“ показује да Нијемци врло позитивно доживљавају стање у њиховој земљи. Ауторке студије Изабел Хофман и Катерине де Вриз нису, међутим, анкетирале само Нијемце, већ више од 10.000 људи у свих 28 чланица Европске уније. Резултат показује да су Нијемци задовољнији него други Европљани – али само стањем у Њемачкој, а не стањем у Европској унији.

Чак 72 одсто Нијемаца незадовољно је смјером којим иде Европска унија. “Овде постоји та чудна перцепција: у Њемачкој све иде супер, али у Европској унији ствари иду лоше“, каже Изабел Хофман.

Марсел Фрачер, предсједник Њемачког института за економска истраживања, у томе види охрабрујући знак. “Задовољство личном економском ситуацијом у супротности је с незадовољством Нијемаца због недовољне социјалне правде.“ То указује да је Нијемцима важна већа солидарност и заједништво друштва. Опасно је то што су људи задовољнији стањем у сопственој земљи него развојем у Европи, каже Фрачер. “Критика ЕУ резултат је јачања национализма. Бројни национални политичари – и у Њемачкој – злоупотребљавају Европу и евро као жртвеног јарца за сопствене грешке.“

"Њемачкој де факто иде добро"

Генерално је атмосфера у Њемачкој добра, каже Изабел Хофман. Томе је помогла и стабилност евра, спољно политички фактори као што су “брегзит“, избор Трампа и заоштравање у 2016. години. “То је вријеме“, подсјећа Хофманова, “када се размишљало овако: "Забога, куда све то води?" Предстојали су избори у Аустрији, Холандији и Француској, а десно-популистичке странке све више су јачале.

А онда је дошло до заокрета. Од 2017. све се поново смирило и наступило је одређено олакшање, каже Хофманова. Избори на крају нису прошли онако како су се многи прибојавали. И сукоб унутар Њемачке око става према избјегличкој кризи полако се смирио. Дошло је до заокрета тренда и унутра и споља, каже Хофман. А уз то је и економска ситуација стабилна. “То је занимљиво зато што јабука из комшијиног дворишта ријетко када није слађа“, пластично описује Изабел Хофман.

За разлику од расположења у Њемачкој, у Италији је све само не оптимистично. Према студији, само 13 одсто Италијана задовољно је стањем у својој земљи. У поређењу с другим грађанима ЕУ, они су најнесрећнији. То је разумљиво ако се има на уму чињеница да је више од половине испитаника навело да се њихова приватна економска ситуација погоршала.

ЕУ кривац за све?

И код питања колико су задовољни смјером којим иде Европска унија, најнезадовољнији су били – Италијани. Ту може да се уочи одређена тенденција, каже Хофманова. “Ако мојој земљи дам лошу оцијену, онда лошу оцијену дајем и ЕУ“. Људи слабо уочвају разлике између националног и ЕУ-нивоа политике.

Али зашто ни у једној од шест великих земаља ЕУ (Њемачка, Француска, Велика Британија, Италија, Шпанија и Пољска) није више од 38 одсто грађана задовољно смјером ЕУ? Већина криза, изазова и потешкоћа не рјешава се на национално, већ на европском нивоу. Рад ЕУ често се у медијима посматра као трајни кризни менаџмент, каже Изабел Хофман.

У поређењу с чланицама ЕУ, Њемачка се истиче у још нечему: 80 одсто Нијемаца за себе каже да припадају политичкој средини, 44 одсто да су лијево, а седам процената десно оријентисани. Међутим, на нивоу цијеле Европске уније показује се да се они који су незадовољни, политички оријентишу удесно.

Сигурно је да ће тај оптимизам у Њемачкој помоћи Ангели Меркел на предстојећим изборима. Она се и на прошлим трудила да створи утисак стабилности и континуитета и то јој се исплатило. “И сада је општи утисак да ствари иду добро. Зато је тренутно тешко водити предизборну кампању против Ангеле Меркел.

Извор: Дојче Веле (Deutsche Welle)