latinica  ћирилица
09/09/2017 |  17:23 ⇒ 17:24 | Аутор: РТРС

Ново жариште у Европи – шта ће бити с "рајском Норвешком"?

Предстојећи парламентарни избори у Норвешкој покренули су дебату о националним вриједностима и односу који би требало имати према ЕУ.
Норвешка, Осло (Фото: Sputnik/Александар Виљф) -
Норвешка, Осло (Фото: Sputnik/Александар Виљф)

Такође, једна од тема је и о одговорност према мигрантима и азилантима.

Док Велика Британија гледа у Норвешку као могући модел свог будућег односа с Бриселом, неки у Норвешкој виде Велику Британију као примјер потпуног прекидања веза са ЕУ.

Обе велике партије, љевичарска Лабуристичка партија и десничарски конзервативци, губе подршку бирача и гледају да се повежу с мањим партијама како би послије избора у понедјељак имали већину у парламенту.

На власти је сада коалиција конзервативаца и популистичке Партије напретка, коју подржавају хришћански демократи и либерали.

Главна опозициона странка је Лабуристичка партија, која има највише мјеста у парламенту, али нема већину.

Партија центра је обећала да ће подржати лабуристе али је захтјевала јавно преиспитивање односа Норвешке и ЕУ.

Норвешка није чланица Уније, али има приступ јединственом тржишту ЕУ и прихвата слободно кретање људи из ЕУ.

"Ми смо земља која се увијек супротстављала елитама. ЕУ је елита која одузима превише власти нашем парламенту. Ми мислимо да даје превише суверенитета неизабраној бирократији у Бриселу", рекао је за АП лидер Партије центра Сигве Слагсволд.

За разлику од њега, лабуристи и конзервативци не желе да мијењају садашње односе са ЕУ.

Лабуристи ће због пада популарности зависити од евроскептичне партије Социјалистичка љевица, а можда и од Зелених и крајње љевичарске Црвене партије, од којих ниједна није задовољна везама Осла и Брисела.

Још једна тема око које не постоји слагање норвешких партија јесте експлоатација нафте и гаса.

Док се социјалисти, Зелени и Црвена партија противе даљој експанзији те индустрије, која чини више од половине норвешког извоза, лабуристи и конзервативци су искључили могућност окончања експлоатације тих ресурса.

Забрана бушења у еколошки осјетљивим подручјима и увођење мораторијума на нове дозволе за истраживање Арктика могли би да буду реалнији циљеви мањих партија које желе да уђу у нову владу лијевог крила.

Када је у питању десно крило, истраживања показују да конзервативци једва имају већину, али под условом да одрже на окупу мање партије. Другачије визије хришћанских и норвешких вриједности испријечиле су се, међутим, између Партије напретка и хришћанских демократа.

Високи званичник Партије напретка изазвао је критике хришћанских демократа због изјаве да би оне којима није одобрен азил требало затворити док чекају депортацију.

"Желимо да Норвешка буде призната као земља која остаје вјерна својој међународној репутацији, коју карактерише саосјећање, миротворство и спремност да брани сиромашне земље и оне који бјеже да спасу своје животе. Желимо нову владу у коју није укључена Партија напретка", рекала је лидерка хришћанских демократа Хилде Фрафјорд Јонсон.

Извор: Бета