latinica  ћирилица
09/09/2017 |  15:47 | Аутор: РТРС

Станић: Из којих средстава накнада за незапослене породиље?

Посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Миладин Станић упитао је премијера Републике Српске Жељку Цвијановић из којих средстава ће Влада исплаћивати накнаду за незапослене породиље.
Миладин Станић - Фото: РТРС
Миладин СтанићФото: РТРС

Он тврди да Влада није у стању да редовно исплаћује већ постојеће обавезе из буџета које се тичу права из социјалног и здравственог осигурања, као ни субвенционисања кредита за стамбено збрињавање младих брачних парова, саопштено је из СДС-а.

"Рефундација плата женама на породиљском одсуству касни по неколико мјесеци зависно од фирме до фирме. Субвенционисање један одсто камате за кредите за младе брачне парове чије је исплаћивање у надлежности Министарства породице, омладине и спорта касни у исплатама за посљедњих осам мјесеци", сматра Станић.

Он наводи да Влада Републике Српске, односно Министарство здравља и социјалне заштите биљежи константан раст броја корисника права на новчану помоћ и право на додатак за помоћ и његу другог лица, те да ова два права према Закону о социјалној заштити ужива 29.000 корисника.

"Иако се број корисника од 2013. године до данас повећао за 30 одсто, средства намјењена за право на новчану помоћ и право на додатак за помоћ и његу другог лица остала су на истом нивоу 0,6 одсто буџета и нису се повећавала", каже Станић.

Према његовим ријечима, забиљежено је да је исплата права из социјалног осигурања у неким јединицима локалне самоуправе каснила и до 19 мјесеци, а просјечно кашњење исплате је шест мјесеци, истичући да је ово кашњење неприхватљиво с обзиром на тежак материјални статус лица која користе права из социјалног осигурања.

Станић је рекао да су доспјеле обавезе Јавног фонда за дјечију заштиту Републике Српске закључно са 2016. износиле 8.171.782 КМ.

Коментаришући најаву премијера Српске да ће Влада од наредне године увести накнаде за незапослене породиље у висини минималне плате, Станић је мишљења да је то предизборни трик из кухиње СНСД-а.

Из Владе је јуче појашњено да ће све незапослене породиље од наредне године примати мјесечну накнаду у висини од 405 КМ у трајању од 12, односно 18 мјесеци за треће дијете.

Циљ ове владине мјере да се смањи разлика између запослених и незапослених породиља и да незапослене породиље примају одређену финансијску помоћ током периода за који се запослене породиље налазе на плаћеном породиљском боловању.

Влада Републике Српске већ обезбјеђује новчану помоћ у износу од 250 КМ за опрему за новорођенче свим породиљима, матерински додатак за незапослене породиље, једнократну помоћ за треће и четврто дијете у износ од 600 КМ за треће и 450 КМ за четврто дијете, те дјечији додатак и друге мјере у оквиру подршке породици.

Извор: СРНА