latinica  ћирилица
09/09/2017 |  14:54 ⇒ 16:07 | Аутор: РТРС

Обиљежено 25 година од страдања Срба у тунелу код Вишеграда

Полагањем цвијећа на Спомен-обиљежју код тунела "Бродари" на граници између Вишеграда и Рудог, данас је обиљежено 25 година од страдања седам бораца Војске Републике Српске /ВРС/ и двије медицинске раднице у овом тунелу.
Обиљежено 25 година од страдања Срба у тунелу код Вишеграда - Фото: СРНА
Обиљежено 25 година од страдања Срба у тунелу код ВишеградаФото: СРНА

Замјеник предсједника Предсједништва Борачке организације Републике Српске Милош Лазовић рекао је да је ово мјесто великог злочина, који никада није процесуиран.

"Овдје је погинуло девет бораца Војске Републике Српске, међу њима двије жене, четири борца Вишеградске бригаде и три борца Руђанске бригаде. Поред свих напора борачких организација, овај злочин није процесуиран. Ми ћемо наставити са својим активностима, све док не буде ово мјесто обиљежено као мјесто гнусног злочина", истакао је Лазовић.

Татјана Маринковић, кћерка страдале медицинске сестре Љубице Кастратовић, рекла је да је прије 25 година њена мајка на овом мјесту изгубила живот заједно са докторком Стојаном Јојовић.

"Оне су тог дана кренуле у помоћ рањеним борцима у санитетском возилу, међутим нису дошли до тих рањених бораца. Ту су непријатељи пуцали, возач и добровољац су ушли у тунел, а о судбини моје покојне мајке и докторке Стојане се више ништа не зна", истакла је Маринковићева.

Она је додала су породице добиле тијела након два мјесеца, те да то нису била тијела него кости у лименом сандуку.

"Двадесет пет година је прошло, нико никада није одговарао за тај злочин, иако постоје живи свједоци", рекла је Маринковићева.

Предсједник Борачке организације Рудо Момир Радовић рекао је да православна вјера учи да треба праштати, али не и заборављати.

"Супротна страна није бирала кога ће убити и зато бар ми истински борци, а и наше потомство, не смијемо никада заборавити ово што нам се десило у протеклом рату и да поручимо млађим нараштајима да чувају оно што смо ми створили и не забораве за шта су наши саборци дали животе", рекао је Радовић.

Члан Борачке организације Вишеград Обрад Полуга рекао је да је један од учесника тог догађаја.

"Тог дана сам дошао са јединицом из Вишеграда да им помогнемо да изађу из тунела, али сам био опкољен три дана, након чега сам отишао на територију Рудог. Успјели смо спријечити улазак непријатељских јединица у тунел, али су заробљени војници остали у тунелу препуштени сами себи", додао је Полуга.

Жарко Токовић из Рудог је један од свједока који је био у тунелу за вријеме тог догађаја.

"Када смо дошли на ово мјесто уочили смо санитет који је био сав изрешетан иако је био обиљежен црвеним крстом, вјероватно погођен из ручног бацача. У тунелу смо сазнали да су у санитету остали докторка и медицинска сестра, али нисмо могли знати да ли су живе", рекао је Токовић.

Он је додао да су у тунелу били заробљени осам дана, након чега су подијељени у двије групе, једни отишли преко брда, а други преко воде.

Обиљежавању годишњице, осим породица погинулих бораца, присуствовали су и чланови републичке Борачке организације, те општинских борачких организација Вишеград и Рудо.

Извор: СРНА