latinica  ћирилица
09/09/2017 |  14:35 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Евробаскет: Словенија савладала Украјину, Њемачка елиминисала Француску

Кошаркашка репрезентација Словеније пласирала се у четвртфинале Европског првенства, након што је у сусрету осмине финала савладала селекцију Украјине резултатом 79:55.
Кошарка - Фото: илустрација
КошаркаФото: илустрација

У Истанбулу је данас почела нокаут фаза Евробаскета, а словеначки кошаркаши су, у првом сусрету осмине финала, савладали селекцију Украјине 79:55 (26:17, 16:10, 26:16 и 11:12) и тако обезбиједили пласман међу осам најбољих на овогодишњем Евробаскету.

Словенија је већ од самог почетка показала апсолутну доминацију у игри, што је потврдио и резултат на крају прве четвртине, када је било 26:17, док је резултат првог полувремена 42:27. Већих промјена до краја утакмице није било, а Словенија је наставила повећавати разлику.

Коначан резултат био је 79:55 за Словенце.

Словенија ће у четвртфиналу одмјерити снаге с бољим из меча Летонија- Црна Гора, који на распореду сутра, 10. септембра.

Кошаркаши Њемачке су прошли у четвртфинале Евробаскета побједом над Француском 84:81 и избацили полуфиналисте прошлог Евробаскета и освајаче бронзане медаље.

Французи су пред свој четвртфинални меч били фаворити јер је Њемачку током већег дијела припрема и на самом турниру углавном вукао један момак, Денис Шрудер.

Он је са 21 поеном и осам асистенција и овог пута био један од најбољих на паркету уз Данијела Тајса који је имао поен више, а свом учинку је додао још и седам скокова.

Француска по први пут од 1997. године неће играти у четвртфиналу Европског првенства за кошаркаше, а на том путу им није помогла ни сјајна партија Евана Фурнијеа који је имао 27 поена. Борис Дијао је попуњавао све своје колоне са 15 поена, девет скокова и пет асистенција.

Ни то није било довољно зашта је довољно погледати шут Њемачке у посљедњој четвртини. Шест тројки и укупно 29 поена за скоро НБА четвртину у којој је бриљирао Тајс обезбиједило је Нијемцима велику побједу и нови велики испит јер чекају побједника меча Турска – Шпанија.

Кошаркаши Италије пласирали су се у четвртфинале Евробаскета у коме чекају бољег из дуела Србије и Мађарске.

Италија је побиједила Финску са 70:57 у мечу у коме су најбољи били Марко Белинели и Луиђи Датоме. Италија је имала и 20 поена предности, а мотивисани Салин и Копонен нису помогли Финској да дође до новог чуда.

Белинели је за Италију постигао 22 поена уз четири скока и две асистенције, Датоме је имао 15 поена и три скока, Мели и Хекет су имали по десет.

У тиму Финске је најбољи био Петери Копонен са 13 поена, Салин је имао 11 и осам скокова, а изостала је добра партија Чикаговог 'чуда' Лаурија Марканена који је меч завршио са само четири поена и три скока за 20 минута на паркету.

Извор: Независне, Б92