latinica  ћирилица
09/09/2017 |  11:06 ⇒ 19:31 | Аутор: РТРС

"Ирма" стиже на Флориду: Евакуација и до 20 милиона људи (ВИДЕО)

Ураган Ирма, који је по јачини сврстан у пету категорију на Сафир-Симсоновој скали, захватио је сјеверни дио обале Кубе након што је у олуји на истоку Кариба погинула 21 особа, а више милиона становника америчке државе Флорида припрема се за евакуацију.

Ирма је на свом путу већ уништила неколико мањих острва на сјевероистоку Кариба попут Барбуда, Светог Мартина те Дјевичанских острва.

Непосредно након проласка Ирме мјештани карипских острва припремају се за долазак нове олује Хозе.

Амерички Центар за праћење урагана саопштио је да је Ирма захватила архипелаг Камагеј ударима вјетра брзине од 260 километара на час.

Према очекивањима стручњака, Ирма ће ујутру стићи до Флориде и изазваће велику штету поплавама и ударима вјетра.

НХЦ у свом посљедњем саопштењу наводи да је Ирма тренутно удаљена око 440 километар југоисточно од Мајамија.

Од 1851. године Америку су захватила само три урагана категорије пет.

"Преостаје нам веома мало времена. Ако сте у зони предвиђеној за евакуацију морате то учинити. Ова олуја пријети катастрофом какву наша држава није до сада видјела", рекао је гувернер Флориде Рик Скот.

Служба за ванредне ситуације на Флориди саопштила је да је око 5,6 милиона становника добило наређење за евакуацију.

Ирма ће погодити обале САД двије седмице након урагана Харви који је погодио Тексас гдје је погинуло око 60 људи, а процијењена штета у тој држави и Луизијани износи око 180 милијарди долара.

Гувернер Флориде Рик Скот изјавио је да би свих 20 милиона становника Флориде требало да буде спремно на евакуацију.

Он је позвао грађане дуж Заливске обале Флориде да се одмах евакуишу, јер се курс урагана Ирма благо помјерио ка западу.

"Нећете преживејти ако дође до удара. Сада је вријеме да се евакуишете", изјавио је Скот у Ли Каунтију на југозападу Флориде, а преноси агенција АП.

Гувернер Јужне Каролине Хенри Мекмастер је рекао да тек треба да одлучи да ли ће наложити евакуацију становништва због Ирме, јер чека на информације Националног центра за урагане.

Шеф америчке Федералне агенције за управљање ванредним ситуацијама Брок Лонг је раније данас рекао да амерички званичници припремају опсежне мјере реаговања на ураган Ирма.

"Ураган Ирма наставља да буде пријетња која ће опустошити Флориду или неке од јужних држава", рекао је Лонг на прес конференцији, преноси Ројтерс.

Извор: Независне